3-10-2022

Den 20. september 2022 udkom Microsoft Windows 11 i sin anden udgave – og der er en mængde interessante nye faciliteter.  Videoen redigeret af Lars Laursen.

1. Opgradér til Windows 11 version 22H2


I modsætning til tidligere halvårlige opgraderinger, har der for både Windows 10 og 11 kun været en enkelt opgradering i 2022.


Den 20. september 2022 blev den anden store udgave af Windows 11 – version 22H2 (fra 2. halvår af 2022) – den første store opdatering af den nye Windows-generation, som præsenterer en mængde nye faciliteter og forbedringer til at forbedre sikkerhed, produktivitet og den samlede brugeroplevelse.

Start-menuen med mørkt tema i Windows 11 version 22H2.

Den er gratis og er let at opgradere for Windows 10/11-brugerne, mens flere PC’er med tidligere udgaver af Windows (7, 8 og 8.1) må vente indtil første halvdel af 2023 før denne Windows-udgave bliver fuldt tilgængelig for dem.


Som ved tidligere frigivelser vil du blive tilbudt opgradering via Windows Update. Det vil ikke ske ved en tvangsopgradering.


Hvis du ønsker det, kan du allerede nu selv hente og opgradere ved at klikke på knappen Søg efter opdateringer i Windows Update og så klikke knappen på Download og installér.


Alternativt kan du installere den nye opgradering via en USB-nøgle med det nye styresystem eller via en ISO-fil med filerne til det nye styresystem for at udføre en opgradering på stedet eller også en ren installation, hvor alle data slettes. Det er muligt at opgradere og bevare både egne brugerfiler og installerede programmer. Endelig findes der også et Opgraderingsassistent-program.


For Windows 10’s vedkommende udgives 2022-udgaven (22H2) i oktober 2022. For Windows 11 gælder dog, at der fremover vil komme hyppigere funktionsopgraderinger sammen med den månedlige Windows Update-opdatering – dog ikke hver måned.


2. Hvem kan opgradere?


Dem, der allerede har Windows 10 eller Windows 11 på såkaldt understøttet hardware, kan gratis opgradere til det nye styresystem.


Har du Windows 7/8/8.1, skal du først opgradere til Windows 10 (det er gratis), førend Windows 11 kan installeres (hvilket også er gratis).


Hvis din PC ikke understøttes, har du to muligheder for at få Windows 11 på den:


 • Du kan skabe en USB-nøgle ud fra en Windows 11-ISO-fil og så installere den på PC’en, så alle filer og installerede programmer forsvinder. Der er her ikke noget krav om TPM 2.0 m.m.

 • Eller du kan opgradere på en særlig måde ved at ændre en enkelt fil på en USB-nøgle, hvor ISO-filen er lagt ud. Læs mere om dette længere nede i teksten. Det virker så godt, at selv en gammel Intel-baseret Mac-computer, der slet ikke opfylder de skærpede sikkerhedskrav, kan få Windows 11 installeret.


Også de to ovenstående muligheder er gratis for dig.


3. Hvad er nyt i Windows 11 version 22H2?


Der oplyses en masse ord for de nye ting i denne udgave af Windows 11, men de er blot volapyk, hvis du ikke ser, hvad de betyder i praksis. Se derfor denne engelsksprogede video, der kommer ind på mange aspekter, først.

Bemærk:  Videoklippene i denne artikel er på engelsk. Vil du have dem på dansk? Du kan først slå automatisk transskribering til engelske undertekster til ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet ⚙️ i videoafspilleren : > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Du kan desuden også gøre underteksterne større, ændre farve på teksten og gennemsigtighed for undertekstblokken.

Her er en liste over alt nyt i Windows 11 22H2-opgraderingen:


 • Liveundertekster: Hørehæmmede brugere kan nu aktivere liveundertekster. Eller hvis dit engelske lytteøre ikke er så stærkt, mens du sagtens kan læse engelsk, så er Liveundertekster også noget for dig. Disse undertekster er tilgængelige for hele systemet. Uanset om du bruger en medieafspiller eller lytter til lyd fra et hvilket som helst websted, f.eks. en podcast. Du kan endda tænde for PC’en mikrofon og tale engelsk foran computeren – så vises undertekster til det, du eller en anden siger. Du kan aktivere liveundertekster i Indstillinger. Søg efter liveundertekster og følg instruktionerne derfra. Det er dog foreløbigt kun engelsk tale, der kan vises med undertekster. Tryk Ctrl-W-L for at slå funktionen til. Funktionen kan også slås til ved at klikke på Kontrolcenter > Tilgængelighed > Liveundertekster, hvis du har slået symbolerne til i højre side af proceslinjen. Faciliteten virker også sammen med dansk som brugergrænsefladesprog. Desværre har jeg ikke fundet en måde at gemme de transskriberede undertekster til en tekstfil. Beklager, det havde ellers været stort! Det er dog muligt via en særlig metode at transskribere engelsk tale til skriftlig engelsk – og endda få denne automatoversat til over 100 andre sprog – via YouTube – uden alt for store anstrengelser. Men det er lidt en omvej, som dog er betydeligt arbejdsbesparende i forhold til manuel indtastning af tale og oversættelse af denne – 5-10-fold hurtigere.

 • Bluetooth-enheder kan tilsluttes enklere end før fra Kontrolcenter > Bluetooth.

 • Stemmeadgang: Denne funktion giver dig mulighed for at styre din Windows 11-PC med din stemme – hvis du altså kan nøjes med at tale engelsk til din PC! Funktionen kræver dog også, at din brugergrænsefladesprog er engelsk for at virke.

 • Der er nye former for gestik med animationer for dem med berøringsfølsomme skærme i denne Windows 11-udgave.

 • Fortæller. Tidligere versioner af Windows havde en oplæsefunktion, der læste alt, hvad du klikkede på på skærmen. Med denne nye opdatering vil fortællerens stemme lyde mere naturlig, tættere på den ægte persons tale.

 • Aktiv beskyttelse: Brugere med et Microsoft 365-abonnement (det tidligere Microsoft Office) vil nu kunne bruge Microsoft Defender-appen (Microsofts egen antivirus) på deres Android-, iOS- og Mac-enheder.

 • Forbedrede ankerlayouts: Du kan nu nemt flytte og justere flere vinduer i hver del af skærmen. Alt dette med et enkelt klik.

 • Fokussessioner: Lad dig nu ikke distrahere af nogen som helst distraktioner, mens du arbejder på din computer. Du vil ikke længere modtage notifikationer, der afbryder dit arbejde, du vil have Forstyr ikke slået til, og du vil blive påmindet, når du skal holde en pause. Altså: undgå at blive forstyrret af reklamer, unødvendige antivirusmeddelelser, meddelelser fra sociale medier m.m. Det handler om at kunne arbejde koncentreret ved PC’en på arbejdet såvel som i skolen og på studiet. Kort sagt: Få gjort det, du vil, uden afbrydelser eller forstyrrelser fra PC’en selv eller Internettet.

 • Windows Studio Camera: Studio Camera giver dig nu mulighed for at tilføje standard- eller portrætsløring til dine videoopkald.

 • Windows Studio-lydeffekter: Nyt AI-filter – Stemmefokus for at undertrykke enhver baggrundsstøj under videoopkald.

 • Kamera automatisk indramning: Kameraet vil nu holde dig i fokus, mens du bevæger dig rundt under et videoopkald. En begyndelse til automatisk motivvalg 😉?

 • Windows Clipchamp: Windows Clipchamp er et nyt videoredigeringsprogram indbygget direkte i Windows 11. Du kan lave forskellige redigeringer af dine videoer og nemt dele dem på enhver platform. Læs min gennemgang og anmeldelse af appen her.

Amazon App Store leverer Android-apps til Windows 11-brugere. 

 • Amazon Android App Store: Microsoft Store har nu Amazon App Store, der har over 20.000 Android-apps, som du kan installere direkte på din Windows 11-PC. App-butikken er dog ikke klar til det danske sprog endnu.

 • Windows SmartScreen: Windows vil nu advare dig, når du indtaster dine Microsoft-legitimationsoplysninger på et kompromitteret, hacket eller svigagtigt websted.

 • Smart App Control: Smart App Control vil nu nemt blokere alle upålidelige apps og ondsindede scriptfiler fra at køre på din Windows 11-PC. Det vil fungere på en pc med en ren installation af Windows 11. Er du først begyndt at benytte PC’en, kan du ikke slå det til. Og er det først slået til, kan det ikke slås fra igen.

 • Forbedret Stifinder: Åbn flere forekomster af Stifinder i samme vindue ved hjælp af faner. Fastgør nemt og få adgang til filer via Microsoft OneDrive (fungerer kun med Microsoft 365-konti – altså hvis du har Microsoft Office 365-abonnement). Denne facilitet skulle dog først komme med i Windows Update den 11. oktober 2022.

 • Ny foto-app: Rediger nemt dine billeder med nye redigeringsværktøjer, se alle dine billeder i et nyt galleri, og organiser dine billeder for at skabe minder.

 • Foreslåede handlinger: Når du nu kopierer et telefonnummer eller en fremtidig dato, vil Windows nu foreslå, om du vil foretage et Skype-opkald og gemme den kopierede dato i din kalender.

 • Proceslinje-overløb: Proceslinjen tilbyder et indgangspunkt til overløbsmenuen, som giver dig mulighed for at se alle dine overfyldte apps på ét sted. Før kunne du simpelthen ikke se dem.

 • Del på flere enheder: Opdag og del på flere enheder, inklusive desktops, med Deling i nærheden.

 • Kontrolpanelets Programmer og funktioner findes også i en Windows 11–udgave under højre-klik Start > Installerede apps. Herfra kan du fjerne programmer og apps ligesom i Kontrolpanel-funktionen.

 • Jobliste (højre-klik Start > Jobliste) har fået nyt udseende, men har ellers tilsyneladende uændret funktion. Her kan iagttage PC’ens ressourceforbrug/ydelse fordelt på programmer og apps, belastning af mikroprocessorens kerner, hukommelse, grafikkort og læsning og skrivning af harddiske. Desuden kan apps, programmer og processer tvangslukkes samt programmer, der startes allerede under opstart, kan deaktiveres.

4. Nye spilfunktioner i Windows 11 version 22H2


 • Ny controller-pad: Start hurtigt dine spil i Windows 11 ved at trykke på Xbox-knappen for at åbne den nye Xbox Game Bar.

 • Windows Gaming-forbedringer: DirectX 10- og 11-spil vil have forbedret visningsforsinkelse, Auto HDR-indstillinger og Variable Refresh Rate.

 • HDR-kalibreringsapp: Forbedr nemt farvenøjagtigheden i spil på HDR-aktiverede skærme.

 • Yderligere spilforbedringer: Understøttelse af DirectX 12 Ultimate og DirectStorage til spil på Windows 11.

 • Microsoft Edge Game Homepage: Microsoft Edge har nu en dedikeret spilsektion, hvor du kan få de seneste opdateringer og historier om dine yndlingsspil. Du kan desuden få adgang til gratis arkadespil og afslappende spil.


5. Sikkerhedsfunktioner og opdateringer til Windows 11 version 22H2


 • Sikkerhedsfunktioner aktiveret som standard: Intel Core-processorsystemer af 8. generation har nu virtualiseringsbaseret sikkerhed, og Hypervisor Protected Code Integrity er nu aktiveret som standard.

 • Mindre og hurtigere opdateringer: Nyere opdateringer til Windows 11, der starter med Windows 11 Update 22H2, er blevet reduceret i størrelse med omkring 450 megabyte eller 13 procent.

 • Sprogsupport: Windows 11 findes nu til cirka 110 sprog. Det er 65 færre end den tidligere Windows 11, idet de blev anvendt ret sjældent. Det har været medvirkende til at reducere den downloadede datamængde for Windows 11 version 22H2 til 5 gigabyte.


6. ”Behøver jeg virkeligt at opgradere?”


Hver gang Microsoft udsender en opgradering til deres styresystem, hører jeg af og til spørgsmålet, ”Behøver jeg virkeligt at opgradere?”


Underforstået, at det er en proces, der kan tage op til flere timer, og at der altid er en (mindre) risiko for, at visse ting ikke længere fungerer efter opgraderingen.


Unge mennesker er tit glade for, at der sker noget nyt, at noget er ændret og måske endda smartere end før. De har gå-på-mod med hensyn til nyt. En del ældre kan godt følge med og synes endda, at det er en spændende tid, vi lever i. Det er i hvert fald ikke kedeligt. En anden del af de aldrende personer har det derimod lige modsat. En del af dem har sværere ved at sætte sig ind i alt det nye, end da de var yngre. De kender til de gamle og velkendte måder at gøre tingene på. Deres hoveder er ikke indrettet til vedvarende forandring livet igennem.


De siger måske, ”Hvorfor skal jeg opgradere? Windows XP virker jo fint for mig. Det her nye styresystem ser anderledes ud, og jeg skal til at lære noget nyt. Det orker jeg altså ikke.” Og synspunktet ”If it ain’t broke, why fix it?” (på dansk: ”Hvis det virker, hvorfor så lave det om?”) høres også undertiden.


Hvorfor ser vi så den stadige udvikling? Det er der flere forklaringer på:


 • På kloden gennemlever vi i disse år ved overgangen til Vandmandens Tidsalderen rivende og hastig udvikling – en accelereret udvikling. Måske vil man på et tidspunkt ude i fremtiden se tilbage på vores tid og kalde den for ”Den Store Acceleration”. Med forandringer følger også nye og andre muligheder. Det reflekterer sig også i PC-hardware og -software – heriblandt styresystemer. Derfor kommer der med mellemrum opgraderinger.

 • IT-fabrikanterne har allerede solgt deres apparater og programmer til den del af klodens befolkning, der er i stand til at benytte dem. De store penge ligger derfor ikke i at forsyne de nye unge med udstyr men i at sælge deres varer og -ydelser til alle igen og igen: at sælge opgraderinger, forbedringer, abonnementer og licenser – for hvordan skal de ellers tjene til livets ophold og betale deres regninger?

 • Fordi vi lever i et samfund, hvor der opfordres til og lovgives med henblik på at øge konkurrencen i brancher og mellem virksomheder, skal disse hele tiden være innovative og genopfinde sig selv for at overleve økonomisk og vinde markedsandele fra de andre. Det i sig selv accelererer udviklingen.

 • I og med at disse nye teknologier findes i så stort et omfang, at størstedelen af befolkningen anvender dem, benytter samfundets beslutningstagere dette som en lejlighed til over for borgerne at omskabe måden at være i samfundet på i de nye muligheders billede. Dette betyder, at gammelkendte måder at gøre tingene på ikke mere er gangbare, og borgere og virksomheder skal benytte nye metoder, som er billigere for disse beslutningstagere. Dermed skal du også selv være mere aktiv og selvbetjenende – i modsætning til før, hvor du i højere grad blev betjent af andre, hvor end du gik. Du er måske nødt til at bede om hjælp fra familie, venner og kolleger for at kunne benytte dig af de nye muligheder. Du har sikkert lagt mærke til denne tendens til forandring, som vi bl.a. ser i, at de fleste har internetadgang, at 93 procent af familierne har smartphones med alt, hvad dette medfører. Gamle processer og handlinger bliver redefineret og omskabt i teknologiens nye muligheders optik, så vi kommer til at gøre gamle ting på nye måder og endda kan gøre ting, vi end ikke anede, at vi ønskede. Vi gør bl.a. disse ting:

 • Vi selvbetjener os på nettet for at købe ind, hvilket coronanedlukningerne satte ekstra skub i.
  • Vi kan ikke længere lægge et papirbrev i postkassen og sende det til en offentlig myndighed, men er nødt til at benytte NemID og MitID sammen med e-Boks og e-mail for at kommunikere med dem.

  • Hvis du sender et papirbrev til kommunen, får du et papirbrev tilbage med besked om at sende dit brev digitalt!

  • I stedet for at fotokopiere bilag og skrive en ansøgning i hånden skal du indskanne dine papirbilag eller downloade dem fra forskellige onlinetjenester og uploade og sende dem som en samlet meddelelse i e-Boks.

  • Hvis du efter at have modtaget en dom indkaldes til afsoning i et fængsel, modtager du besked om at møde op hos et fængsel et bestemt sted i landet i ædru tilstand via e-Boks. Er du fuld ved ankomsten, bliver du sendt hjem igen med besked om at komme igen, når du er ædru. Nå, måske skal der drikkes mod til for selv at møde op til at sidde en fængselsstraf af…

  • Du kan ikke længere skrive et papirbrev til din bank, men må benytte dens interne mailsystem i netbanken for at komme i kontakt med dens personale. Det er alt sammen af sikkerhedsmæssige årsager.

  • Når alle har PC og Internet, kan myndighederne lade befolkningen selvbetjene sig over for det offentlige med den begrundelse, at det nedbringer det offentliges udgifter, og dermed kan skatteydernes hårdt tjente penge benyttes til anden påtrængende offentlig service eller gives tilbage til dem som skattelettelser.

  • Du behøver ofte ikke at møde op hos lægen, for du modtager blodprøveresultaterne i en mobilapp og kan nøjes med at konsultere lægen via telefon eller videomøder.

  • I og med at de fleste har en PC, har det under coronanedlukningerne været muligt for en del arbejdstagere at arbejde hjemme og selv til en vis grad organisere familie- og arbejdsliv og arbejde via VPN-forbindelser og videomøder med deres kolleger. Flere arbejdsgivere har fået tillid til, at medarbejderne faktisk kan finde ud af at styre hjemmearbejde uden opsyn. Undersøgelser viser, at virksomheder får mere arbejde ud af medarbejderne end ellers på denne måde.

  • Skoleelever og studerende har under coronanedlukningerne skullet vænne sig til fjernundervisning via videomødetjenester med en kortere skoledag til følge – men leg og samvær med kammerater og medstuderende kan ikke erstattes af fjernteknologi.

  • Hjemmearbejdet eller hjemsendelsen har dog også ført til en del reddede men også forliste ægteskaber.

  • Større ensomhed har også været en følge for en del især ældre personer.

  • Det siges, at ”Lediggang er roden til alt ondt.” Men siden gamer-PC’er, spillekonsoller og smartphones blev gængse blandt teenagere, har antallet af dømte unge været i vedvarende fald. Mange af de unge keder sig aldrig mere. Har de et ledigt øjeblik, griber de smartphonen og bruger den, indtil de skal noget andet. Der bliver ikke lavet ballade i samme omfang som før.

  • Der findes ikke længere fotografering eller videooptagelser uden digital behandling af foto og video. De gamle mekaniske kompakt- og spejlreflekskameraer benyttes så godt som aldrig mere.

  • Vi har altid smartphonen i lommen eller tasken, uanset hvor vi går hen eller er og kan tage fotos og videoklip af begivenheder hurtigt og nemt, mens de finder sted. Sådan var det ikke tidligere.

  • Nogle butiksstrøg omkring i danske byer ligger i stigende grad øde hen, idet megen af handlen er flyttet over på nettet.

  • PostNords brevpostmængde er siden 2006 reduceret med over 80 procent som følge af private, virksomheder såvel som offentlige myndigheders brug af e-mail og især Digital Post mellem hinanden og over for borgerne.

  • Det gammeldags tv-system via luftbårne signaler og kabel, som nu kaldesflow-tv, er måske ved at blive erstattet af streamingtjenester – både på tv-apparatet, PC’en og smartphonen.

  • Fastnettelefonen er på vej ud til fordel for mobiltelefoni. I 1990 havde 95 procent af alle hjem en fastnettelefon, mens det i 2022 blot var 10 procent.


Som følge af omskabelsen af samfundet, ændrer det enkelte menneske sig også. Hvem havde for blot 20-30 år siden troet, at det en dag nærmest ville være normen, at befolkningen stirrer på og benytter en lille skærm (smartphone) tre timer om dagen? Det er en temmelig stor del af døgnet. Det er en kæmpe forandring. Vi keder os aldrig mere. Vi kan altid være i kontakt med hinanden uanset afstand – og såmænd også tidspunkt. De sociale medier, den lette tilgængelighed til alskens oplysninger og opbygningen af nye massive, globale datatjenester med milliarder af oplysninger om os alle, gør nye ting mulige både for virksomheder og den enkelte, som vi ikke kendte til tidligere. Det er Microsofts tidligere topchef Bill Gates’ vision om ”Information at your fingertips”, der er blevet realiseret – og det nok i endnu højere grad, end selv han havde forestillet sig. Læs mere om, hvordan det ytrer sig i praksis her og her. Kun det tekniske universalgeni Nikola Tesla forudså noget lignende for os allerede i første halvdel af det 20. århundrede. Det betyder altså en social revolution i samfundet såvel som for den enkelte, idet vi har omskabt samfundet, så en række ting der tidligere var svære, krævende eller måske endda umulige, nu er lette og ligetil.

Nogle mennesker kan simpelthen ikke følge med. Andre vælger at stå af udviklingen, at væreoff-gridogoffline. Der er mennesker, der nægter at eje en smartphone eller et tv. De vil heller ikke have en computer eller en internetforbindelse. De vil hellere være, handle og agere i denanalogefrem for dendigitaleverden.

Der vil formodentlig opstå en ny form forfaste, som mange vil ty til. Ligesom den velkendte form, der sigter meget mod at lade mave og følelser slappe af og blive forvandlet, vil den nye form for faste være for sindet, for hovedet, for hjernen og for bevidstheden. Vi kan komme til at lide af afhængighed af for stort et indtag af tankeføde (information glut,information overload, stress) og selv være for meget tænkende og i hovedet. Derfor kan vi ikke kun komme til at skulle ofre os men også at slukke for telefonen, computeren, tv’et og stilne tankerne, meditere, tage fri, nyde stilheden, gå på retræte og lade os rekreere, at stå af det hektiske liv en tid, at være til stede i nuet, at være nærværende, at lægge mærke til både én selv, hinanden og omgivelserne, at gå med bare fødder i frisk grønt græs, at ligge på ryggen og kigge på skyernes stadige dannelse af velkendte former.

For at vende tilbage til spørgsmålet, om det er nødvendigt at opgradere til denne nye udgave af Windows 11, kan mulige svar være:


 • At være ligeglad. Har du Windows 10, kan du i princippet være ligeglad, for Windows 10 understøttes med månedlige fejlrettelser og sikkerhedsopdateringer frem til 14. oktober 2025.

 • Intet nyt. Dog skal du være opmærksom på, at Microsoft nok ikke indfører nogen særlige nyheder i Windows 10 frem til den dato. Nogle vil være glade for den stabilitet. Microsoft satser på, at udviklingen fremover skal ske i Windows 11 med helårlige opgraderinger for den enkelte.

 • Ikke understøttet. Hvis Windows Update under Indstillinger meddeler dig, at din PC ikke understøtter det nye styresystem, kan du lade være. Der er dog også to andre muligheder: at investere i en ny PC, der allerede er udstyret med Windows 11, eller at benytte sig af de muligheder, der nævnes længere nede i artiklen om mulighed for at installere Windows 11 version 22H2 på ikke-understøttet hardware.

 • Er der nye faciliteter i Windows 11, som du simpelthen ikke kan leve foruden? Måske, læs mere længere nede i artiklen om nogle nye ting, som kan have betydning for dig.

 • Skal du opgradere nu? Eller vente et par måneder, indtil Microsoft får rettet de værste fejl? Det kan være en god idé at vente et stykke tid, indtil det nye styresystem er tilstrækkeligt stabilt, og mulige kendte problemer er blevet rettet for netop din PC-model og -udstyr. Se kendte problemer, og om de er løst her.

 • Ophør af support. Den 10. oktober 2023 udløber supportperioden for Windows 11 version 21H2 – den første udgave af Windows 11. Efter den dato vil der ikke komme flere månedlige opdateringer. Det er i hvert fald én god grund til at opgradere inden da.

 • Hastighed. Er den nye Windows 11 hurtigere end den gamle? Bedøm selv ved at se videoklip længere nede i artiklen, der måler hastighedsforskelle mellem henholdsvis Windows 11 og 10 i versionerne 22H2 og 21H2.

 • Virksomheder. Virksomheder kan have deres særlige grunde til at være tilbageholdende med at opgradere, som kan være anderledes end privatpersoners. Det gælder f.eks. ”Vil vores egenudviklede og legacy-systemer stadigt køre problemfrit under det nye styresystem?” og ”Koster det os investeringer i ny hardware, software og uddannelse af vores medarbejdere samt nedetid for vores IT-services at opgradere?”

 • Nyt at lære. Der er ændringer i brugergrænsefladen og rundt omkring i apps – og endda i flere i Stifinder. Det betyder, at der er nyt at lære i apps og kendte områder af Windows. Er du parat til at lære nyt?


7. Hvad er forskellene mellem Windows 11-versionerne 22H2 og 21H2?


Numrene 21H2 og 22H2 hentyder til både version og det tidspunkt, hvor Microsoft udgav styresystemerne. 21H2 betyder 2. halvår af 2021, mens 22H2 står for 2. halvår 2022 – med 2. halvår menes i september eller oktober.


Hvis du ønsker at se forskellene i faciliteter og ændringer mellem Windows 11 version 21H2 og Windows 11 version 22H2 minutiøst sammenlignet – side om side – så klik på nedenstående video.

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. - 

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden

Bedøm også forskellene i hastighed mellem Windows 11 i versionerne 21H2 og 22H2 samt mellem Windows 11 version 22H2 og Windows 10-versionerne 21H2 og 22H2 herunder.

Herover: Hastighedssammenligning mellem Windows 10 i udgaverne 21H2 og 22H2.

Herover: Hastighedssammenligning mellem Windows 11 version 22H2 og Windows 10 version 22H2.

Herover: Hastighedssammenligning mellem Windows 11 i versionerne 21H2 og 22H2.

Sammenligninger i hastighed 

21H2 - system 1

22H2 – system 1

21H2 – system 2

22H2 – system 2

Windows 10 – opstart

14,02 sek.

9,09 sek.

8,20 sek.

Windows 11 – opstart

12,12 sek.

9,06 sek.

11,14 sek.

Windows 10 – lukning

7,22 sek.

4,06 sek.

8,12 sek.

Windows 11 – lukning

5,12 sek.

2,04 sek.

3,13 sek.

Windows 10 – åbn Google Chrome

1,07 sek.

1,11 sek.

Windows 11 – åbn Google Chrome

1,12 sek.

1,01 sek.

Windows 10 – åbn YouTube

3,06 sek.

3,11 sek.

Windows 11 – åbn YouTube

3,00 sek.

2,17 sek.

Videoen herover forklarer meget godt de nye faciliteter i Windows 11 version 22H2 i forhold til første udgave af Windows 11. Samtidigt udmærker den sig ved at have rigtigt gode engelske undertekster, der kan kvalitetsoversættes automatisk til dansk!


Den fortæller også om, hvad vi kan forvente os af den første månedlige opdatering til Windows 11 version 22H2, der udkommer tirsdag den 11. oktober 2022. Der kommer flere nye ting, bl.a. en forbedret Billeder-app og Stifinder med faneblade ligesom webbrowserne allerede har. Så hvis du ofte har flere Stifinder-vinduer åbne samtidigt, kan du glæde dig til mere orden på skrivebordet.


8. Gode grunde til at opgradere


Er der overbevisende grunde til at opgradere til den nye Windows 11 version 22H2?


 • Hastighed. Hvis du har set videoerne, hvor den Windows 11-versionerne 21H2 og 22H2 blev sammenlignet i hastighed, bemærkede du sikkert, at den nye kan starte op på 9 sekunder, mens den gamle var 14 sekunder om det – på testerens udstyr. Så Windows 11 version 22H2 er noget hurtigere. Det er da anskuelighedsundervisning. Det kan være grund nok til at opgradere.

 • Videoredigeringsappen Clipchamp er nu en standardapp i denne udgave af Windows 11. Du kan selv downloade den fra Microsoft Store i den tidligere udgave af Windows 11 version 21H2. Jeg har allerede beskrevet den ret anderledes og fantastiske videoredigeringsapp her.

 • Børnesikring. Har du (mindreårige) børn og ønsker at begrænse deres tid online og ved skærmen, værne dem mod internettets farer og apps, du ikke ønsker, de skal bruge, kan du benytte en ny indbygget app, Family, (søg efter dansk Børnesikring eller engelsk Microsoft Family Safety i Microsoft Store), som kan det samme, som det der før kunne klares via webstedet microsoft.com/family.


Den amerikanske app Amazon Appstore, som den præsenteres Microsoft Store, stiller ca. 20.000 Android-apps til rådighed for Windows 11-brugerne.

 • Kør Android-apps. Har du en Android-smartphone eller -tablet er dette muligvis interessant for dig. Med denne udgave af Windows 11 skulle det være muligt at installere og køre Android-apps, som er i Amazon App Store. Du kan på dansk læse meget mere om denne mulighed her.

  Problemet er dog, at Android-apps til Windows 11 kun er tilgængelig i landene Andorra, Belgien, Frankrig, Gibraltar, Guernsey, Irland, Isle of Man, Italien, Japan, Jersey, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, San Marino, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tyskland, USA, Vatikanstaten og Østrig– dvs. i lande, hvor sprogene engelsk, tysk, italiensk, spansk eller japansk tales.

  På nuværende tidspunkt er det altså ikke muligt at benytte Android-apps i en dansk udgave af Windows 11 – med mindre du skifter brugergrænseflade til et af de 5 sprog og angiver, at du bor i et af de 21 lande 😥.

  Du kan dog se en video om, hvordan det er i et de lande, hvor det kan lade sig gøre:

9. Download Windows 11 version 22H2 herfra


Hvis du har tålmodighed, og din PC understøtter de skærpede sikkerhedskrav til Windows 11, kan du downloade opgraderingen via Start > Indstillinger > Windows Update.


Dukker den nye Windows 11 version 22H2-funktionsopdatering ikke op dér, kan du selv hente den ved at klikke her:


www.microsoft.com/software-download/windows11

Denne PC opfylder ikke kravene til Windows 11 version 22H2. Det er Microsoft-programmet Tilstandskontrol for pc, der viser disse skærmbilleder.

10. Opgradér Windows 11 version 22H2 på en ikke-understøttet PC


Hvis din PC ikke opfylder de skærpede sikkerhedskrav for at køre Windows 11 version 22H2, er der dog stadig en mulighed, som undertegnede selv har benyttet med succes. For at skabe en USB-nøgle med mindst 8 gigabyte kapacitet, skal du først downloade en ISO-fil med den nye Windows 11 herfra og lægge den på flashlagermediet med Opdateringsassistenten. Herefter skal du indsætte en nøgle i registreringsdatabasen med Windows-værktøjet regedit.exe (start det med at trykke tastkombinationen Window+R og skrive regedit.exe i inputfeltet og så afslutte ved tryk på Enter-tasten.


Find først registreringsnøglen:


HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup


Kopiér først nøglen ved at markere den herover og klik i søgefeltet i Regedit lige under menulinjen, fjern den aktuelle tekst, og indsæt indholdet af Udklipsholderen ved at trykke Ctrl+V efterfulgt af et tryk på Enter-tasten. Så har du fundet nøglen.


Under denne nøgle skal oprettes en ny med dette navn:


AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU


Datatype: REG_DWORD


Værdien af denne nøgle skal sættes til: 1


Genstart herefter PC’en. Men det er ikke alt.


På den USB-nøgle, hvor du har lagt ISO-filen med Windows 11-installationsfilerne, skal du finde mappen sources. Slet filen (eller omdøb) filen appraiserres.dll og erstat den med den udgave, du kan downloade i denne arkivfil


Det er en udgave af appraiserres.dll, som stammer fra installationen af Windows 10 version 21H2. Den virker glimrende sammen med Windows 11 version 22H2, så du uden problemer kan installere og køre den nye Windows 11-udgave.


Derefter går du til roden på USB-nøglen og dobbelt-klikker påsetup.exe, og du er i fuld gang med at installere Windows 11.


I installationsprogrammet skal du:


 • Undlade at downloade opdateringer til Windows 11.
 • Acceptere, at du installerer Windows 11 på hardware, der ikke lever op til de skærpede krav.
 • Bevare både filer og programmer, når du opgraderer.


Du kan se proceduren gennemgået i videoen herunder. Fordi der vises, hvordan Windows 11 version 22H2 installeres på en Intel-baseret MacBook Pro fra 2012, der ikke opfylder nogen af de skærpede sikkerhedskrav, kan du være ret sikker på, at det virker på en Windows-PC. Det har det gjort for mit eget vedkommende på en bærbar PC med en Intel® Core™ i5-4200U-mikroprocessor udgivet i andet kvartal 2013.

Ønsker du ikke at installere Windows 11 på denne måde, skal du vide, at Windows 10 fortsat vil blive understøttet af Microsoft med månedlige opdateringer og halvårlige opgraderinger frem til i hvert fald den 14. oktober 2025.

Vil du gerne have den nye Windows 11 på din PC?


Så kom og mød de frivillige i PC-mødestedet – og kom i god tid, for det kan tage tid at installere den nye Windows 11 på visse PC’er.


Folkepensionister, førtidspensionister, efterlønsmodtagere, selvpensionererede og seniorpensionister fra Søborg, Bagsværd, Mørkhøj og andre steder i Gladsaxe Kommune og omegn er alle velkomne i PC-mødestedet i Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe, som du kan finde adressen til her.


Vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16.


Kom med dit eget udstyr - smartphone, tablet, PC eller Mac - eller benyt vores stationære Windows-PC. Vi stiller Wi-Fi til rådighed for dig til dit eget udstyr.


Der er ikke noget medlemskab eller kontingent. Du behøver ikke engang at tilmelde dig på forhånd. Hvis du deltager i vores kaffepause i løbet af de tre åbningstimer, koster det dog 10 kr. for kaffe, the og brød. Men du er ikke forpligtet til at være med.


Med venlig hilsen


Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.


Om PC-mødestedet


Du kan læse mere om PC-mødestedets aktiviteter og artikler på datastuens to blogge her: