28-10-2019

Nøgleapp til at logge på med NemID via smartphonen

I maj 2018 frigav Finans Danmark en mobilapp, som gør det let at logge på en tjeneste, der benytter NemID – uden nøglekort.

Hvad siges om NemID-nøgleappen?

Appen er til mobile enheder (smartphones og tablets) og kan erstatte nøglekortet ved log-ind til f.eks. netbank, e-Boks, Skat.dk, Borger.dk, Sundhed.dk, A-kasser og forsikringsselskaber.

"Danskerne er blandt de mest digitale i verden, og både unge og ældre er med. Med den nye app til NemID giver vi nu danskerne et nemt og sikkert supplement til det eksisterende NemID-nøglekort. Vi rykker det fra pengepungen til mobiltelefonen," sagde innovationsminister Sophie Løhde dengang.

Hvor kan appen bruges?

Nøgleappen kan køre på smartphones og tablets med styresystemerne iOS, iPadOS og Android og er tilgængelig i Apples App Store og Googles Play Butik.

Behøver jeg så ikke mere nøglekortet?

Appen erstatter ikke nøglekortet, men giver mulighed for at swipe en godkendelse – ligesom man kender det fra MobilePay. Man skal derfor ikke indtaste en nøglekode fra nøglekortet. 

Hvis du bruger nøgleappen, skal du IKKE smide nøglekortet væk! For der er stadig nogle få ting, hvortil du skal benytte nøglekortet, så gem det.

Beskyttelsen ved brug af appen vil ligge i, at man først skal indtaste sine personlige log-ind-oplysninger, ligesom det er tilfældet med NemID-nøglekortet. Derefter indtastes en firecifret kode, eller man kan bruge fingeraftryksgenkendelse, Touch ID eller Face ID.

Hvem står bag appen?

Det er et unikt samarbejde mellem bankerne og det offentlige, der har gjort appen mulig, ifølge Finans Danmarks administrerende direktør Ulrik Nødgaard. Selvom danskerne har taget nøglekortet til sig, efterspørger de også en mere moderne løsning. Bankerne er stolte over at bidrage til digitaliseringen af Danmark og lette danskernes hverdag.

Sådan virker appen

Idéen er, at når du på PC’en, Mac’en, tabletten/iPad eller smartphonen/iPhone skal logge på med NemID, sender du en anmodning om at logge på med NemID-nøgleappen. Nøgle-appen startes, du logger på den og swiper – og så ved websiden, at du har gjort det, og logger dig ind på webtjenesten. Tillader din smartphone touch-ID eller face-ID, kan du benytte det i stedet for. 

Det er altså en form for totrinsgodkendelse.

Når du benytter en PC eller Mac til at vise webtjenesten, bruger du således to forskellige enheder for at logge på.

Bruger du en smartphone eller tablet, kan du også benytte NemID-nøgleappen til at logge på den selvsamme enhed. Har du både en smartphone og en tablet, skal du benytte den anden enhed til at godkende log-ind på den første. 

Når der logges ind på en hjemmeside, der kræver NemID, i dit navn, kan du starte NemID-nøgleappen og se, hvilket websted der er tale om og enten afvise eller godkende anmodningen. Er det en hacker, der forsøger at logge ind i dit navn, kan du afvise anmodningen og dermed forhindre IT-kriminalitet rettet mod dig. Din netbank, borger.dk, sundhed.dk m.m. bliver dermed mere sikker. 

Når du logger på en hjemmeside med NemID, vælger du stadig selv, hvilken metode du vil bruge: om det skal være med nøglekort, NemID-nøgleapp eller nøgleviser.

NemID-nøgleappen bliver obligatorisk

Når efterfølgeren til NemID, Digitaliseringsstyrelsens MitID, kommer, vil en nøgleapp blive den foretrukne metode til log-ind. Det gør man, fordi over 80 % af den danske befolkning har en smartphone, og dermed tager man konsekvensen og endnu flere vil måske anskaffe sig et sådant apparat. Der vil dog stadig være mulighed for at benytte en nøgleviserenhed til at generere koder. 

Hvad kræves for at bruge appen?

Krav: Appen kræver iOS 9.3 eller nyere; Android 5.0 eller senere.

Pris: Appen er gratis og er kun tilgængelig på mobile enheder. Den findes ikke til Windows eller MacOS.

Hvem: Appen er udviklet af e-nettet A/S. Nets A/S er leverandør af infrastrukturen.

Ved installation skal du være opmærksom på, at der undervejs vil være en times pause for at styrke sikkerheden. Det er med til at gøre det så godt som umuligt for en hacker at installere denne app i dit navn og med dine oplysninger. Denne metode er mere sikker end den traditionelle med pap-nøglekortet. 

Se en demonstration af nøgleappen

Du kan se en video, der fortæller om og demonstrerer appen her:

Se herunder en video med en medarbejder fra Bibliotekerne Frederiksberg, der viser, hvordan appen hentes og installeres på en iPhone:

Medarbejderen viser dig også herunder, hvordan nøgleappen kan anvendes i praksis:

Hvis du får en ny telefon, hvad gør du så med din NemID-nøgleapp? Se mere i videoen herunder:

Du kan også møde op i PC-mødestedet og få appen lagt på telefonen og demonstreret. 

Download nøgleappen herfra

Du kan også søge efter "NemID-nøgleapp" i de to app-butikker. 

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden