For alle folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune.
25-05-2022
En PUK-kode er det 8-cifrede tal, du på en mobiltelefon skal indtaste, hvis du har forsøgt at taste en forkert PIN-kode tre gange. PUK står for PIN Unlocking Key – ”oplåsning af PIN-koden”.
Når din mobil eller tablet spørger efter PUK-koden, er den spærret, indtil du har tastet den ind. PUK-koden kan du nemt finde på den lille brik, du klikkede dit SIM-kort ud af. Hvis du ikke har den længere, kan du typisk finde den i selvbetjeningen hos dit mobilselskab. Nogle mobilselskaber tilbyder også en app, der kan oplyse de to PUK-koder.
En PUK-kode kan være 64365575, 45765745 eller ethvert andet 8-cifret tal.
Nogle gange kaldes PUK-koden også for en PUC-kode. PUC står for Personal Unblocking Code.
Vær opmærksom på, at hvis du taster din PUK-kode forkert 10 gange, vil selve SIM-kortet blive spærret, og du vil derfor skulle have et helt nyt.
Har du en mobil udstyret med Dual-SIM – altså to SIM-kort: et til arbejdsbrug og et andet til privat brug – har hvert SIM-kort sin egen PUK-kode.
Du kan oftest finde din PUK-kode på bagsiden af det plastikkort, du fik sammen med SIM-kortet, da du købte din nye smartphone eller tablet.
Se billedet herover: benyt en mønt til at skrabe feltet med PIN- og PUK-koderne frit. Plastikkortet følger med, når du får et nyt SIM-kort. Pas godt på det, for du kan få brug for det senere! Klik på billedet for at se det i stor størrelse. Du ser også de tre SIM-kort-størrelser.
SIM-låskoden
SIM-låskoden, der er et 4-cifret tal skrevet på brikken, hvorfra du fjerne dit SIM-kort (Subscriber Identification Module), skal du indtaste hver gang din telefon har været helt slukket eller afladet.
Den findes for, at ikke alle og enhver, der måtte få fat på din telefon, skal kunne ringe fra den eller benytte mobildata. Hvis en person, der er glad for at tale med personer uden for EU-området, får fat på den, kan vedkommende i princippet ringe for 12 kr. i minuttet til et fjernt land – på din regning.
Brug af mobildata kan f.eks. USA for en telefon med et dansk mobilabonnement koste 12 kr. per megabyte (læs: million byte, ikke gigabyte – milliard byte). Læser du blot nogle få e-mails eller tjekker Facebook eller WhatsApp i et kvarters tid, har du brugt for 1000 kr. data. Så pas på!
Inden for EU-området er det meget billigere både at ringe og benytte mobildata, da der normalt er mindst 10 gigabyte mobildata i andre EU-lande inkluderet i et standardtelefoniabonnement.
Det er vigtigt at skrive den 4-cifrede kode ned et sted og at huske den udenad. Selvom dit SIM-kort er udstyret med en bestemt SIM-låskode, kan du dog selv ændre den til noget andet. Husk at skrive den ændrede kode ned.
Hvis du er en person, der har svært ved at huske koder, du ikke benytter særligt ofte, kan du slå SIM-låskoden fra. Det kan ske i Indstillinger-appen.
PIN-kode eller passphrase
Når du tænder din mobiltelefon fra stand-by-tilstanden skal du identificere dig. Det kan ske med en PIN-kode (Personal Identification Number), som kan være 4 eller 6 cifre. Men det kan også være en tekst, du skal skrive – en såkaldt passphrase.
Log på uden adgangskode
På moderne smartphones findes nu flere former for biometrisk identifikation, så du slipper for at indtaste en adgangskode (PIN-kode eller passphrase).
Telefonen kan være udstyret med en fingeraftrykslæser, der unikt identificerer dig. Men ansigtsgenkendelse er også kommet til og er blevet populært på nyere telefoner. Så slipper du helt for at indtaste noget eller at berøre en fingeraftrykslæser, for telefonen kan åbne blot ved at rette dens frontkamera mod dit ansigt.
Ikke blot kan du åbne din telefon med ansigtsgenkendelse, nej, du kan også åbne apps med sensitive oplysninger såsom mobilbank, NemID, MitID, Sundhed.dk, MinSP, m.m., så du slipper for at skulle indtaste koder.
Med venlig hilsen
Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.
Mød PC-mødestedet på Internettet
PC-mødestedet er en datastue for alle seniorer, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune og omegn. Du kan komme lige ind fra gaden, når vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16. Det er gratis, og der er intet kontingent. Medbring blot din egen PC, Mac, smartphone eller tablet.
Undertiden afholder vi også små seminarer. Har du ikke selv PC-udstyr med, har vi en enkelt stationær PC udstyret med det nye Windows 11 i rummet til fri afbenyttelse.
Mød PC-mødestedet i den fysiske verden
PC-mødestedet holder til i lokale 3 om onsdagen kl. 13-16 i:
Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje
Gladsaxe
Høje Gladsaxe Torv 2H (bagved centret)
2860 Søborg
Stoppesteder og parkering ved Seniorklubberne
Se på et kort, hvor Seniorklubberne holder til, se busser, busstoppesteder samt parkeringspladser her.
Seneste kommentarer
16.09 | 14:45
Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -
01.06 | 09:36
Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/
01.05 | 11:41
God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.
30.12 | 10:15
glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt