14-07-2022

Advarsel: Billede fra ven på Messenger er en ”orm” 🐍

Mange af os har i juni 2022 modtaget indtil flere underlige beskeder på Facebooks beskedtjeneste Messenger med opfordring til at trykke eller klikke på et link til et billede forestillende én selv.

Lad være at trykke eller klikke på det! Det er en såkaldt computerorm, som spreder sig til alle dine venner på Messenger.

Hvis du klikker på linket, bedes du om at logge dig på Facebook – men det er slet ikke Facebook, du logger dig på, men en anden hjemmeside!

Beskeden kommer egentligt ikke fra din ven. Nogen har fået fat på din vens logind-oplysninger til Facebook og har sendt beskeden til dig – og alle din vens venner.

Formålet med beskeden er dels at sprede denne besked til flest mulige, dels at høste din og dine venners (og dine venners venners osv.) logind-oplysninger.

Oplysningerne kan benyttes til at få fat på yderligere oplysninger om dig og adgang til andre onlinetjenester, hvis du benytter den samme adgangskode til flere andre tjenester.

Billedet herover er sammensat af flere skærmbilleder fra Messenger på en smartphone. Det er beskeder, som forfatteren selv har modtaget fra venner og bekendte i juni 2022. Har du modtaget noget lignende, så lad være med at trykke på linket! Grafik: Lars Laursen.

Er du faldet for tricket, bør du snarest ændre din adgangskode til Facebook/Messenger, så din Facebook-profil fremover ikke vil kunne benyttes til yderligere spredning af denne type links.

Har nogen sendt en sådan besked ud til dine venner i dit navn og anvender du en adgangskode til Facebook/Messenger og du er faldet for tricket til at logge ind med dine Facebook-oplysninger, som du også benytter til andre webtjenester, er du i risiko for, at IT-kriminelle derude i verden vil kunne logge på andre onlinetjenester, du benytter. Derfor bør du også snarest ændre adgangskode på disse andre websteder.

Tidligere på året blev der via Messenger sendt links til videoer – angiveligt også med dig selv som medvirkende. Dengang udsendte Faglige Seniorer denne anbefaling. Trykker du på linket, får du også en procedure til, hvordan du kan fjerne beskeden fra chatten på Messenger. Du kan læse mere udførligt om fænomenet, og hvordan du garderer dig mod det her.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Mød PC-mødestedet på Internettet

PC-mødestedet er en datastue for alle seniorer, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune og omegn. Du kan komme lige ind fra gaden, når vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16. Det er gratis, og der er intet kontingent. Medbring blot din egen PC, Mac, smartphone eller tablet.

Undertiden afholder vi også små seminarer. Har du ikke selv PC-udstyr med, har vi en enkelt stationær PC udstyret med det nye Windows 11 i rummet til fri afbenyttelse.

Mød PC-mødestedet i den fysiske verden

PC-mødestedet holder til i lokale 3 om onsdagen kl. 13-16 i: 

Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe
Høje Gladsaxe Torv 2H 
(bagved centret)
2860 Søborg

Stoppesteder og parkering ved Seniorklubberne

Se på et kort, hvor Seniorklubberne holder til, se busser, busstoppesteder samt parkeringspladser her.

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden