26-11-2020

Det digitale kørekort - Kørekort-appen

- ”Det er politiet. Må jeg se dit kørekort?”

Dette spørgsmål måtte 5.930 mennesker svare nej til i 2019, fordi de havde glemt kortet. Sidste år blev der nemlig udskrevet bøder for knap seks millioner kroner til danske bilister for ikke at have medbragt kørekortet. Forglemmelsen koster 1.000 kroner.

Men fra den 23. november 2020 er det blevet muligt at benytte sin smartphone som kørekort. Det betyder, at selvom du har glemt dit kørekort, kan du blot vise kortet på mobilen. Så undgår du en bøde.

Du kan også bare lade dit fysiske kørekort ligge i skuffen derhjemme, så længe du i stedet kan fremvise din Kørekort-app. Behold dog dit fysiske kørekort. Det skal du stadig bruge, når du kører i udlandet.

Sådan vises dit kørekort i Kørekort-appen på din smartphone. Her er detaljerne sløret med vilje. Har du glemt dit kørekort, kan du vise Kørekort-appen til Politiet eller benytte den som billed-ID, hvor dette kræves. Foto: Lars Laursen.

Med appen kan du:

 • Dokumentere at du har et kørekort under kørsel i Danmark
 • Fremvise dit kørekort på mobilen de steder, hvor du ellers plejer at bruge dit kørekort, fx som legitimation.

For at oprette dit kørekort i appen skal du have:

 • Et gyldigt dansk kørekort.
 • Et gyldigt dansk pas.
 • Et NemID.
 • En iPhone 7 eller nyere med iOS 13.2 eller nyere. Dette er nødvendigt, da ældre iPhones ikke indeholder den fornødne NFC-teknologi til at kunne scanne et pas. 
 • Eller en Android-smartphone med Android 8.0 Oreo eller nyere og en indbygget NFC-chip.

Læs på dansk om, hvad NFC (trådløs nærfeltskommunikation, der rækker op til 4 cm) er for noget her - endda fortalt via video på dansk! For de teknisk mindede er her en fyldigere beskrivelse på engelsk. Se en liste over telefoner og tablets, der understøtter NFC her.

Kørekort-appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Justitsministeriet, Rigspolitiet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Færdselsstyrelsen.

Sådan henter du appen

 1. Hent appen der, hvor du normalt henter apps til din telefon – søg efter Kørekort. Hvis du bruger iPhone, kan du hente appen i App Store. Har du en Android-telefon, kan du finde appen i Play Butik.

 1. Når du har hentet appen, åbner du den på din telefon. Derefter skal du logge ind med dit NemID. Du kan bruge NemID-nøgleappen eller NemID-nøglekortet.

 2. Når du er logget ind med NemID, bliver du bedt om at aktivere dit digitale kørekort. Det gør du ved at scanne dit pas med din telefon. Dit pas har nemlig en ID-chip indbygget. Det kan din smartphone aflæse ved at lægge den på det lukkede pas.

 3. Derefter er du klar til at tage appen i brug.

For at åbne kørekort-appen skal du indtaste en selvvalgt 4-cifret PIN-kode. Hvis Politiet ønsker at se dit kørekort, skal du åbne appen og vise den særlige side med en dynamisk QR-kode. Så kan Politiet med deres smartphone-app aflæse koden og identificere dig.

OBS: Du skal være opmærksom på fire ting:

 1. Du kan kun benytte kørekort-appen, hvis du har strøm på telefonen. Du behøver dog ikke at have forbindelse til Internettet. Er der ikke strøm på telefonen, skal du vise dit fysiske kørekort i stedet for.

 2. Appen kan ikke benyttes i udlandet – kun i Danmark. Skal du derfor køre i udlandet, skal du alligevel have dit fysiske kørekort med dig.

 3. Det er borgerens ansvar, at sikre, at der strøm på mobilen, og at skærmen ikke er ødelagt så meget, at politiet ikke kan scanne det digitale kort. Hvis det er tilfældet, koster det en bøde på 1000 kroner, ligesom det normalt gør, hvis man glemmer sit fysiske kørekort.

 4. Du skal ikke smide dit gamle fysiske kørekort ud. Du har stadig brug for det i visse tilfælde.

Fakta fra Digitaliseringsstyrelsen

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der står bag det digitale kørekort i form af Kørekort-appen. IT-firmaet Visma har udviklet selve appen.

Det er frivilligt at benytte Kørekort-appen – det er ikke noget krav.

“Det er ikke sådan, at vi tvinger folk til at have et digitalt kørekort. Det er et tilbud. Men et tilbud, der nok vil gøre det lidt lettere både for borgerne, men også politiet, når man skal kontrollere kørekortet”, udtalte transportminister Benny Engelbrecht (S) i forbindelse med lanceringen.

Du kan læse mere detaljeret om appen eller få support til den her.

 • Kørekortet er det første ID-bevis i Danmark, der er blevet digitalt. I løbet af 2021 lanceres også det gule sundhedskort i en digital udgave.

 • Siden 2018 har danskerne også kunne bruge deres NemID-nøglekort som app til smartphone. 2,8 mio. danskere bruger i dag NemID-nøgleappen.

 • Ved fremvisning af kørekort-appen til politiet, vil politiet scanne den indbyggede QR-kode for at bekræfte gyldigheden.

 • QR-koden er dynamisk, hvilket både højner sikkerheden og giver mulighed for, at politiet kan se fotoet i deres egen app – uden at man er nødt til at give sin telefon til betjenten.

Kritik af Kørekort-appen

Der har været kritik af, at ikke alle kan benytte Kørekort-appen. Mange brugere har udtrykt, at der er for mange kriterier, der skal opfyldes i forhold til at installere den. Man skal have et dansk pas, hvilket i første omgang sorterer mange fra – enten fordi de ikke er danske statsborgere, og dermed ikke kan få dansk pas – eller simpelthen bare fordi de ikke har et pas.

Desuden kræves der også et NemID. Ikke alle borgere har ønsket et NemID. 

Derefter kan man heller ikke bare hente appen på alle telefoner, der er nemlig nogle systemkrav, som skal overholdes.

For at installere Kørekort appen skal du have en Android-telefon med NFC-chip samt have Android 8.0 Oreo eller nyere installeret. iPhone-brugere skal have en iPhone 7 eller nyere, samt iOS 13.2 eller nyere installeret. Har du en rooted eller jailbreaket telefon, kan appen ikke afvikles på enheden.

Men… Selvom du så har en Android-telefon med Android 8.0 eller nyere, så er det heller ikke nok. Den skal nemlig også have NFC.

Se videoer om, hvordan du får kørekort-appen

Læs mere om den nye app i medierne

Der er skrevet en del om appen i medierne. Klik herunder for at læse forskellige artikler om den.

Få appen installeret med hjælp fra de frivillige i PC-mødestedet

Du er som senior eller førtidspensionist velkommen til at møde op i PC-mødestedet, der er en datastue i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Der er gratis. PC-mødestedet holder åbent på onsdage kl. 13-16.

Vores adresse er:

Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe
Høje Gladsaxe Torv 2H (bag ved Høje Gladsaxe Center)

2860 Søborg

Buslinjerne 4A, 68 og 160 holder ved Høje Gladsaxe Center. Der er også gode parkeringsmuligheder – se her.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden