09-10-2021

Windows 11 er ude nu!

Tirsdag den 5. oktober 2021 frigav Microsoft den længe ventede Windows-udgave, der med tiden vil afløse Windows 10: Windows 11.

Det nye styresystem er gratis for brugere af Windows 7, 8, 8.1 og 10. Det er dog ikke alle PC’er, der kan få den installeret. Du kan tjekke om den kan installeres på din egen PC nu med Microsofts eget værktøj:

Ifølge en opgørelse over PC’er anvendt i erhvervslivet kan kun 55 procent af dem opgraderes til det nye Windows 11.

Du kan allerede nu gå ind i Windows Update og se om den tilbydes dig. Derfra kan du også køre ovenstående testværktøj.

Der er især to ting, der kan være et problem:

  1. PC’en skal være udstyret med et hardwarebaseret sikkerhedssystem, der kaldes TPM 2.0. Er den ikke det, kan det måske alligevel slås til. Læs mere om dette i vores artikel her.

  2. Desuden skal PC’en være udstyret med en tilpas ny mikroprocessor fra Intel eller AMD. Værktøjet Tilstandskontrol for PC viser, om din processor er ny nok.

Microsofts anbefaling til mange er at købe en ny PC. Alle nye PC’er i butikkerne er forberedte for Windows 11, hvis de da ikke allerede har det installeret fra fabrikken.

Du kan se den til enhver tid opdaterede liste over mikroprocessorer, der understøttes af Windows 11 her: Intel, AMD og Qualcomm (engelsksprogede).

Du kan se, hvilken mikroprocessor netop din PC benytter ved at klikke (Windows 10 version 21H1):

Start > Indstillinger  > System > Om > Processor

Hvad er nyt i Windows 11?

Du kan finde en del om nyhederne i Windows 11 på dansk på Microsofts egen særlige webside her.

Men du kan også læse vores egen artikel om, hvad der er nyt, og hvad der er fjernet af faciliteter i forhold til Windows 10 her.

Anmeldelser af Windows 11

Her er nogle anmeldelser - både i video- og tekstform. Du kan slå både automatisk transskriberede engelske og automatisk oversatte danske undertekster til i nedennævnte videoer. Du kan endda justere skriftstørrelsen på underteksterne. 

Hvad Microsoft selv har at sige om Windows 11

Se og lyt til Microsofts egen præsentation af Windows 11 (44 minutter - engelsk). Om designfilosofien bag, og hvad den betyder for dig.

Hvis du vil hoppe direkte til et bestemt sted i ovenstående film, så klik på klokkeslættet herunder:

Kapitel 1 - Panos Panay

0:00 – Bliv bevæget over designfilosofien bag Windows 11
4:22 – Introduktion til Windows 11

Kapitel 2 - Carmen Zlateff

10:04 - Indledning
11:27 - Snap Layouts
11:58 - Snap Groups
13:06 - Docking
13:52 – Lodrette faner
14:14 - Skriveborde
14:55 - Slutning
15:40 - At kommunikere med andre
16:54 - Integration med Teams
19:46 - Windows Widgets

Kapitel 3 - Phillip McClure

20:18 - Indledning
20:51 - Tilpasningsdygtighed
21:51 - Brugervekselvirkning
23:08 - Widgets
24:20 - Microsoft Store
25:03 - Slutning

25:36 - Spil

Kapitel 4 - Sarah Bond

25:55 - Indledning
27:53 - Auto HDR
29:07 - DirectStorage
29:55 - Xbox Game Pass
30:38 - Xbox Cloud Gaming
30:48 - Cross Play & Cross Save
31:09 - Indkøb
31:27 - Ydre enheder
31:50 - Opsummering (Videodemonstration)
32:55 - Slutning

33:15 - Microsoft Store...
33:43 - ...For udviklere
35:23 - Android-apps i Windows
36:27 - Åbent Hardwareøkosystem
38:05 – Afslutning og konklusion (med Microsofts administrerende direktør Satya Nadella)

Hvordan får du fat på Windows 11?

Windows 11 udrulles først til allerede købte PC’er fra midten af 2022. Men har du mod på det, kan du selv downloade det nye styresystem fra Microsofts websted her.

Du overvejer måske om du skal installere Windows 11 på nuværende tidspunkt. Måske er der endnu en del fejl i styresystemet, der ikke er rettet? Eller måske synes du af en eller anden grund ikke om den nye brugergrænseflade, eller at nogle ting er fjernet fra styresystemet. 

Uanset hvad, har du 10 dages fortrydelsesret efter at have installeret det nye styresystem. Inden for denne periode kan du vende tilbage til det, du havde før - med alle dine brugerfiler og -programmer intakte - ved at gå til dette sted i Indstillinger:

Start > Indstillinger > Opdateringer og sikkerhed > Genoprettelse > Gå tilbage til den tidligere version af Windows

Se denne 1½ minutter lange video på engelsk om, hvordan du får Windows 11 via Windows Update, når styresystemet bliver tilgængeligt til din PC - hvis den overhovedet kan køre det!

Men fortvivl ikke!

Windows 10 vil fortsat blive understøttet af Microsoft i hvert fald frem til 14. oktober 2025. Der vil derfor fortsat udkomme halvårlige opgraderinger og månedlige sikkerhedsopdateringer. Der forventes således en efterårsopgradering i oktober 2021. Så selvom din PC ikke lever op til kravene for det nye Windows 11, vil den fortsat være funktionsdygtig i adskillige år fremover.

Hvis du alligevel vil gøre et forsøg med at få Windows 11 til at virke på en PC, der ikke opfylder alle hardwarekrav, så læs mere i denne artikel fra afsnittet Måske kan din PC alligevel håndtere TPM 2.0 og de to efterfølgende afsnit. Selv PC'er med mikroprocessorer, der er ældre end 2017, kan ofte bringes til at fungere sammen med Windows 11. 

Efter installeringen af Windows 11 - hvordan opleves det?

Jeg har netop  (9. oktober 2021) installeret Windows 11 på en andens persons helt nye pc.

Brugergrænsefladen er ændret en del i forhold til Windows 10. Designerne har valgt kraftfuld skønhed som et tema til denne udgave af Windows.

Man skal nyorientere sig i Windows 11 for at kunne gøre de samme ting som tidligere.

På en måde er Windows 11 enklere at betjene end Windows 10. Det er en mindre kompliceret brugergrænseflade. Grafiske elementer er mindre dominerende og nedtonede. Microsoft har tydeligvis ladet sig inspirere af Apples MacOS.

Enkelthed og "Content is King" ("Indholdet er kongen")-filosofien er allestedsnærværende i det nye styresystem.

Du kender måske udtrykket, at "Mediet er budskabet", som man hørte for en del år siden. Dengang var der professionelle mennesker, der mente, at det var mediet i sig selv (radio eller tv), der var det vigtige, og ikke så meget indholdet, der blev sendt. "Mediet er budskabet" har også i et vist omfang været gældende i flere udgaver af Windows.

Nu er filosofien ændret til, at det er det, brugerne vil med en pc, der er vigtigt, ikke selve pc'en eller styresystemet. Budskabet er blevet vigtigt fremfor formen, det leveres i.

Både MacOS og Windows 11 lever i ret høj grad op til denne nye/anden filosofi. Det handler ikke længere om nogen imponatoreffekt, men derimod om en mere moden tilgang til brugen af pc'en, Internettet m.m., hvor det er dig som skaber, som forbruger af indhold eller som kommunikerer, der er vigtig.

Du skal forstyrres så lidt som muligt af andet, end det du ønsker at beskæftige dig med. Windows 11 handler om, at du kan få tingene gjort. 

Med venlig hilsen

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden