For alle folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune.
22-12-2019
Et begreb, der er oppe i tiden, og som sikkert vil blive endnu større i de kommende år, er streaming.
Man hører om begrebet i flere sammenhænge. Men…
Hvad er streaming?
Streaming er, når multimedieindhold modtages via Internettet og afspilles med det samme uden at blive lagret på enheden. Man kan altså ikke afspille det igen uden at streame det endnu engang. Både film, tv, radio, musik, lydbøger og e-bøger kan streames. Arkiveret lyd, der streames, kaldes ofte for podcasts.
Du kender det sikkert allerede. På webstederne Youtube, Vimeo og Vevo kan du se musik-, instruktions-, og undervisningsvideoer. Du kan også se klip fra alverdens tv-stationer. Det ses via streaming. Mange danske hjem har nu abonnement på streamingtjenester som Netflix, HBO Nordic, TV 2 Play og Dplay – det er alle video-on-demand-kanaler. Video-on-demand vil sige, at du selv kan vælge, hvornår du vil se en udsendelse. Du behøver således ikke at se den lige, når den sendes live. Mange af disse tjenester findes til både pc, Mac, smartphone, tablet og dit smart-tv.
Streaming står i modsætning til det, der nu kaldes flow-tv – de almindelige tv-kanaler, der ses via antennen eller kabelnettet, og som er tv-udsendelser, der sendes lige her og nu. Streaming kan både være af live-tv og af arkiverede tv-udsendelser og film.
Streamet indhold ses typisk via en app på en smartphone, tablet, Blu-ray-afspiller, Apple TV, YouSee-boks eller et smart-tv. For dem, der har et fladskærms-tv, der ikke er et smart-tv, findes Google’s Chromecast-enhed (se mere om den længere nede), der kan forvandle tv’et til et smart-tv, der styres via en smartphone. YouSee’s tv-boks kan også sætte et ikke-smart-tv i stand til at se streamet tv. Det koster 30 kr. om måneden. Stofa, Dansk Kabel TV og flere andre tilbyder noget lignende.
Hvad betyder streaming for de forskellige tv-formater?
Lige nu er de kanaler, der sendes via kabel-tv og antenne i det HD-tv-format, der kaldes 720p. Det er 1.280 x 720 pixels eller billedpunkter. Det er betydeligt mere end det gamle SD-format (Standard Definition), der kendes fra billedrørs-tv-apparaternes dage – det havde i Danmark 768 x 576 pixels eller 576i. Når du afspiller en Blu-ray-film via din Blu-ray-afspiller, er den i det HD-format, der kaldes Full HD eller 1080p – dvs. 1.920 x 1.080 pixels. De tv-apparater, som de fleste husstande har lige nu, er i Full HD-formatet. Men der sendes altså fra DR’s og TV2’s kanaler i den lavere opløsning 720p. Dit tv skalerer således billedet op til 1080p.
Men langt de fleste nye tv-apparater, der sælges lige nu, og som kan fås i elektronikforretningerne, er såkaldte 4K- eller UHD-apparater. 4K står for 4 kilo (kilo betyder tusind) – altså ca. 4.000 pixels bredt skærmbillede. Det kaldes også UHD – Ultra High Definition. Det har fire gange så mange pixels som Full HD-formatet. Det er altså 2160p eller 3.840 x 2.160 pixels.
Allerede nu findes de første 8K-tv-apparater i handelen. De vil blive mere almindelige i de kommende år – især når de kommer ned i pris. 8K-tv-apparater har fire gange så mange billedpunkter som 4K-skærmene og 16 gange så mange som Full HD: 7.680 x 4.320 pixels – eller 4320p. Det kaldes 8K – eller 8 kilo – fordi billedet er næsten 8.000 pixels bredt. En grund til endnu højere opløsning er, at det gør det muligt at producere endnu større tv-skærme – uden at man kan se de enkelte pixels.
Hvad har det med streaming at gøre, tænker du? Det har alt med streaming at gøre, fordi sending via tv-kabelnettet og antenne slet ikke har kapacitet til at udsende så mange kanaler i 4K- eller 8K-opløsning, som de gør nu i 720p-opløsning. Det betyder, at YouSee skal skære kraftigt ned på antallet af kabelkanaler for at få plads til disse højtopløste kanaler – eller også skal der indføres ny teknologi i hele kabelnettet og dermed også i alle tv-apparater. Det sidste sker nok ikke – der vil være et ramaskrig over, at selv folks nye 4K- og 8K-skærme ikke kan bruges til noget.
Så derfor bliver enden på det hele nok, at alt tv fremover streames via Internettet. Det er ikke noget problem for seeren at få plads til en 4K- eller 8K-tv-kanal via Internettet, idet de fleste husstande allerede har eller let kan få en internetforbindelse på 100 megabit/s eller mere, som er tilstrækkeligt til at trække både et og to tv-apparater samtidigt i den klasse.
Fremtiden for tv hedder derfor streaming. Det betyder store udvidelser og omlægninger af internetudbydernes netværk for, at de kan få kapacitet til så meget datatrafik. Der kræves omlægninger, fordi hver internetudbyder skal have tv-udsendelserne lagret lokalt på servere hos sig for at minimere trafikken fra tv-udbyderne ud til seerne. Det ville ellers blive rigtigt dyrt for forbrugerne, hvis tv-selskaberne skal kunne sende 8K-tv direkte ud til hver enkelt tv-seer. Internetudbyderne har allerede medieservere hos sig for rene streamingkanaler som Netflix og HBO Nordic. Det vil også fremover blive nødvendigt for DR og TV2’s kanaler.
Streamingtjenesten Netflix sender allerede nu en del udsendelser i 4K, og en del videoer på videodelingstjenesten Youtube er også i dette højtopløste format.
Det annoncerede 5G-mobilsendenet, der kan opnå meget høje internethastigheder, vil sikkert også blive anvendt til modtagelse af streamet tv i høje opløsninger.
Vi skal her se på nogle muligheder for at se streamet tv på din smartphone, tablet eller fladskærms-tv. Det er karakteristisk, at streaming-apps til smartphones og tablets kan tilsluttes trådløst til et traditionelt fladskærms-tv, eller at en pc eller Mac kan tilsluttes med et HDMI-kabel og dermed vise streamet indhold på fladskærms-tv-apparater. Se mere i de følgende indlæg.
Seneste kommentarer
16.09 | 14:45
Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -
01.06 | 09:36
Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/
01.05 | 11:41
God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.
30.12 | 10:15
glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt