26-06-2022

Nye måder at gøre gamle ting på  med din smartphone 

Du måske tænkt over, om du kan bruge din smartphone til mere end blot at ringe og sende SMS’er med. Du er uden tvivl vokset op med, at man gør tingene på en bestemt måde – uden at være klar over, at du med ny teknik som smartphones kan gøre en del velkendte ting på en helt anden måde, som mange end ikke har fantasi til at forestille sig.

Og disse alternative måder kan lette din hverdag en hel del. Faktisk er din smartphone en elektronisk eller digital schweizerkniv med mange små og nyttige redskaber – og så er den endda altid lige ved hånden!

Et eksempel: Hvordan finder du ud af, hvilket herresæde der lægger kulisser til den velkendte og prisbelønnede britiske tv- og filmserie om Downtown Abbey? Til venstre kan du se skuespillerne foran herresædet på plakaten for filmen fra 2022. Kan du alene ud fra dette billede finde ud af navnet på herresædet?

Hvis ikke, så læs længere nede under punktet "Hvad er det?" for at opdage en måde at finde ud af det på.  

Her er nogle eksempler på anvendelser af smartphones, der er ukendte for mange:

  • Et forstørrelsesglas. Få forstørret noget, der står med småt. Åbn Kamera-appen, og ret din mobiltelefons kamera mod det, du ikke kan se tydeligt, og skub fingrene fra hinanden på skærmen, så du får den rette forstørrelse. Voila! Så kan du se det tydeligt! På denne måde har du altid et forstørrelsesglas på dig. Hvis du ryster på hånden, så tag et billede af emnet først og forstør det så bagefter i ro og mag i Fotos-appen. Hvis du stadig ryster på hånden, så læg telefonen på et bord, så den er ubevægelig!

  • Et spejl. Sidder håret ikke rigtigt? Er makeuppen rigtig? Er der en plet i ansigtet? Mangler du et spejl at se det i? Så brug selfie-kameraet på din smartphone til at se dig selv. Her ser du dig selv spejlvendt ligesom i et rigtigt spejl! 

  • Et armbåndsur. Har du lagt mærke til at der næsten ingen ure er mere i det offentlige rum? Ja, der er rådhusuret, kirkeuret, man hvad med uret på stationen eller ved busstoppestedet? Mange af os har droppet armbåndsuret, og DSB, busselskaber, og mange andre antager, at alle mennesker har en mobiltelefon (smart eller ej), hvor de kan se klokken. 

  • Vækkeur. Ikke nok med at du kan se klokken, men du kan faktisk også benytte din smartphone som et almindeligt vækkeur. Alarm-appen kan indstilles til højlydt at vække dig om morgenen. 

  • Æggeur. Hvis du selv laver mad, kender du til at sætte et æggeur i gang for at oveholde tiden for en gryde eller ovnen. Det kan du benytte selvsamme alarm-app til. Og ikke nok med det, du har flere æggeure i ét! Flere samtidige tidspunkter for alarmer kan sættes i gang efterhånden som du får brug for dem under madlavningen. Hvordan ved du, hvilken gryde eller ovn, den højlydte alarm gælder? Jo, du kan navngive en alarm, f.eks. "rodfrugterne i ovnen", "kartofler" eller "grøntsagsgryden." Denne tekst vises, når den vedvarende alarm lyder. Alarmen bliver ved indtil du slukker for den. 

  • Time manager. Du har sikkert været vant til at benytte en Mayland-kalender til at holde styr på dine aftaler. Dengang kunne du hver dag se, hvilke aftaler du havde. Det var vældigt smart. Vidste du, at Kalender-appen på din smartphone kan benyttes på tilsvarende vis – og endda give lyd fra sig i passende tid forud for begivenheden eller mødet? Når du lægger et møde eller begivenhed ind i Kalender-appen, har du mulighed for kortfattet at beskrive begivenheden, at angive om den skal gentage sig periodisk et antal gange ud i fremtiden, og indstille op til to lydelige alamer for hver begivenhed. Skal du et sted hen, kan du få en lydelig alarm 2, 1, ½ time, 15, 10 eller 5 minutter, før det er aktuelt. Så kan du forberede dig. Den anden alarm kan være til at minde dig om, at nu er der kun kort tid til at handle, eller at nu du skal omstille dig til mødet. 

  • Kortfattet dagbog. Nogle mennesker har benyttet deres time manager til at se, hvad de har foretaget sig i fortiden. De har måske endda efter begivenheden gjort sig korte notater i kalenderopslaget. Det kan du også med Kalender-appen!

    Du kan endda rette i et allerede skrevet kalenderopslag og tilføje notater. Vær opmærksom på, at din
    Kalender-app kan være indstillet til blot at huske de seneste tre måneders aktiviteter. Gå derfor til Indstillinger, og lad appen blive ved med at huske alle tidligere begivenheder.

    En ting, du måske havde svært ved med papirudgaven af Time manageren, var at finde noget.

    ➡️ Hvornår var det det skete?
    ➡️ Hvor mange gange har du tidligere mødtes med den bestemte person?

  • Din Kalender-app udmærker sig ved at have et søgefelt, hvor du ikke blot kan søge blandt fremtidige men også fortidige begivenheder og aftaler.

  • Se tydeligt på afstand, selvom du nærsynet. Kan du ikke se bussens nummer? Du kan rette smartphonens kamera mod noget længere væk, der står uskarpt for dine øjne, zoome ind og alligevel se det tydeligt på skærmen (som er tæt på dine øjne) – på trods af din nærsynethed!

  • Har du ikke papir og blyant ved hånden? Så tag et foto af det med smartphonen af det, der skal skrives ned! Også hvis det vises på en PC-skærm - eller en tv-skærm (zoom ind først)! Har du lige fundet det produkt på nettet, du ønsker at købe, men vil købe det i en rigtig fysisk butik? Så tag et billede af tingen på skærmen – inklusive produktnummer og pris! Så kan du nemt vise ekspedienten i butikken, hvilket produkt du ønsker. Du kan også tage et foto af en vare i en butik, du gerne vil købe på et senere tidspunkt - eller vil vise det til en anden senere. Husk: du kan altid forstørre billedet ved at skubbe fingrene fra hinanden på skærmen, før du tager fotografiet.

  • Oplys et telefonnummer til en anden via telefonen. Skal du afgive oplysninger om en persons telefonnummer til en anden? Så del kontaktoplysningerne direkte fra din telefonbog per SMS med den anden person. Det er meget lettere – og uden stavefejl! Modtageren kan uden videre lægge personens oplysninger fra SMS’en ind i sin kontaktbog på sin egen telefon! Der er således ikke brug for at skrive noget ned først og så skrive det ind i telefonens kontaktbog. Det hele klares digitalt.

  • Beder en person dig om oplysninger? Så kan du skrive dem ned i en SMS eller e-mail og sende dem til vedkommende. Men du kan ofte gøre det endnu nemmere for dig selv ved at tage et snapshot af skærmen, hvor oplysningerne står. Det kan være et (udsnit) af en webside, hvor oplysningerne forekommer, eller et skærmbillede fra en app. Del billedet via SMS, e-mail eller et socialt medie som Facebooks Messenger.

  • Mangler du lys fra en lommelygte? Brug smartphonens blitz som lommelygte – også når du skal finde et nøglehul i døren i mørket. Eller hvis strømmen går om aftenen eller natten, kan du gå ud til HPFI-skabet og slå relægruppen til i kamerablitzens lys! Er strømmen gået, og du bliver toilettrængende, så benyt telefonens lommelygte. Det er da smart!

  • Har du det svært med skilte og tekster i udlandet? Er du i udlandet og gerne vil forstå teksten på et skilt, menukortet, toiletdøren, parkeringsskiltet, bynavne skrevet på andre sprog eller med andre alfabeter eller tekst på (mad)varer i butikker? Så benyt enten Google Oversæt- eller Apples Oversæt-app til at vise oversættelsen live på kameraet – in situ! Se billedet øverst til venstre med eksempler på appens anvendelse. Læs også en artikel om Google Oversæt her.

  • Før en samtale med en udlænding. Med Google Oversæt-appen kan du endda føre en talt samtale med en udlænding, der taler et andet sprog, som du ikke forstår. Så ser du den transskriberede samtale mellem jer – oversat på skærmen – og kan endda få den oplæst på dit eget sprog! Og vice versa, så den anden kan forstå dig på vedkommendes eget sprog! Det er næsten en universel oversætter, der kan 108 sprog.

  • Notér! Får du en god idé? Oplyses du om noget, der skal skrives ned, men du har ikke din notesbog med dig? Så skriv det ned i Noter-appen på din smartphone, mens du husker det!

  • Skan et dokument og send det. Har du brug for at sende et trykt eller håndskrevet dokument på 1 eller flere sider til en virksomhed eller myndighed – og du har ingen scanner eller forstår ikke at benytte din egen multifunktionsprinter til det? Så benyt en scanner-app fra app-butikken eller den indbyggede skanner-funktion i Noter-appen på iPhone eller i Google Drev på Android-telefonen til det. Du kan endda udfylde skemaer og signere med din (håndskrevne) underskrift via den berøringsfølsomme skærm og til sidst sende det til modtageren per e-mail. Det er så meget lettere end at benytte en traditionel scanner!

  • Skal du betale et girokort men har svært ved at indtaste tallene på kortet? Så benyt BS-betalingsservice-appen, som via mobiltelefonens kamera optisk kan aflæse tallene. Så er det slut med at være bange for at skrive forkert. Du kan endda tilmelde giroindbetalingskortet til betalingsservice i samme omgang, så du slipper for at skulle skanne flere fysiske indbetalingskort ind fra den virksomhed fremover!

  • Betal girokort via din mobilbank via optisk læsning af tallene. Nogle mobilbank-apps tillader det samme som nævnt herover, når du skal betale et fysisk indbetalingskort – bl.a. Danske Banks mobilbank-app.

  • Hvad er det? Hvis du ser et billede af en kendt bygning, et dyr, en fugl eller en plante, som du ikke selv kender, kan du åbne Google-appen på din telefon, vælge Google Lens-funktionen og tage et billede af det, og så vil Google vise noget der ligner blandt alle de billeder, som Googles søgemaskine har indsamlet fra alverdens websteder. Du kan få at vide præcist, hvilket bygningsværk, slot, dyr, fugl eller plante, der er tale om – eller i hvert fald noget der ligner! F.eks. benyttes et bestemt herresæde i England i tv-serien og filmene om det populære Downton Abbey - men hvilket herresæde er det egentligt, der benyttes? Tag et billede af det med Google Lens fra tv-skærmen, filmplakaten eller omtalen i et blad, eller søg efter "downton abbey" på Google, find plakaten for den seneste 2022-film, gem plakaten blandt dine egne fotos, vælg billedet til brug med Google Lens ved at trykke på kamerasymbolet, skær billedet til, så skuespillerne ikke ses, men kun en del af bygningen uden mennesker, og lad Google Lens finde det på nettet! Så enkelt kan det gøres! Læs meget mere om fantastiske Google Lens her!

  • Hvilket musikstykke er det? Du hører noget musik lige nu – i radioen, på tv, i det offentlige rum. Men hvilket musikstykke er det, og hvilken kunstner spiller det? Det er slut med ikke at vide, hvilken musik der spilles. Hvis der spilles musik ved en begravelse/bisættelse eller CD-musik ved en offentlig koncert/fremførelse, på en café eller restaurant - i Danmark eller udlandet - kan du ved at have installeret den gratis app Shazam efter få sekunders lytning nøjagtigt få at vide, hvilket stykke musik, og endda hvilken indspilning af den, der er tale om. Appen kan endda henvise dig til at høre det igen på YouTube eller vise i telefonens musikbutik, hvor du selv kan erhverve musikstykket, så du kan afspille det enten via telefonen eller trådløst via Bluetooth på dine Bluetooth-højttalere eller dit Bluetooth-kapable stereoanlæg.   

  • Jeg kan synge lidt af sangteksten eller nynne omkvædet, men hvilken sang er det? Og hvem er komponisten egentligt? Med appen Google Assistent, som allerede findes på Android-telefoner og kan downloades gratis til iPhone, kan du enten nynne en sang eller synge lidt af teksten, så finder Google ud af, hvilken sang eller melodi det er. Den viser endda, hvor du kan lytte til den eller købe adgang til at høre den. Og iøvrigt forstår Google Assistent også dansk! Læs mere om tjenesten på dansk her.

  • Mangler du internetforbindelse til den bærbare? Så benyt din smartphone som Wi-Fi-router. Det er nyttigt i sommerhuset, på café eller restaurant, i naturen, ja, endda i udlandet. I EU- og EØS-landene har du som en del af dit mobilabonnement mindst 10 gigabyte datatransmissionskapacitet per påbegyndt måned, så du kan altid koble dine bærbare PC, din tablet eller andre internetkapable enheder op til telefonens hotspot- eller internetdelingsfunktion.

    På din smartphone slår du routerfunktionen til og fra under
    Indstillinger ⚙️. Det fungerer som regel også, hvis din hjemlige Wi-Fi-router af en eller anden grund ikke fungerer. Du kan endda koble din trådløse printer, din tv-boks eller endda dit smart-tv til din smartphone. Selv en Chromecast-enhed fra Google kan med særlig snilde kobles op til smartphonen, så der kan streames tv uanset, hvor du er. På din bærbare PC kan du således også se Netflix og andre streamede kanaler. Du kan endda se kanaler fra din egen YouSee-tv-pakke i sommerhuset eller i udlandet via appen YouSee Play! Og du kan spejle visningen til et smart-tv, så du kan se og høre udsendelser via det større apparat – uden at tv-kanalerne er tilgængelige via antennekablet / kabel-tv /t v-boks!

Er det ikke fantastisk?

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Mød PC-mødestedet på Internettet

PC-mødestedet er en datastue for alle seniorer, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune og omegn. Du kan komme lige ind fra gaden, når vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16. Det er gratis, og der er intet kontingent. Medbring blot din egen PC, Mac, smartphone eller tablet.

Undertiden afholder vi også små seminarer. Har du ikke selv PC-udstyr med, har vi en enkelt stationær PC udstyret med det nye Windows 11 i rummet til fri afbenyttelse.

Mød PC-mødestedet i den fysiske verden

PC-mødestedet holder til i lokale 3 om onsdagen kl. 13-16 i: 

Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe
Høje Gladsaxe Torv 2H
 (bagved centret)
2860 Søborg

Stoppesteder og parkering ved Seniorklubberne

Se på et kort, hvor Seniorklubberne holder til, se busser, busstoppesteder samt parkeringspladser her.

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden