15-11-2019

Opdatér din Huawei-telefon eller -tablet senest den 18. november 2019

Hvis du har en Huawei-smartphone eller -tablet, så vær opmærksom på dette:

Pga. den amerikanske regerings forbud mod at handle med det kinesiske mobiltelefonselskab Huawei, må amerikanske firmaer ikke længere handle med firmaet. Lige nu gælder en 3-måneders udsættelse af forbuddet, men det udløber her på tirsdag den 19. november 2019.

Hvad betyder det? Det betyder bl.a., at amerikanske firmaer som Qualcomm ikke længere må sælge mikrochips til mobiltelefoner og tablets fra Huawei. Google, der leverer Huaweis Android-styresystem til mange af deres smartphones, må heller ikke mere levere det til firmaet for den amerikanske regering.

Hvis du har en Huawei-smartphone eller -tablet, bør du derfor senest mandag sørge for at downloade alle opdateringer til Android-styresystemet. Ellers er det måske slet ikke muligt mere at opdatere Android. Du kan med den seneste opdatering lukke kendte sikkerhedsbrister og fejl på enhederne.

Medmindre den kinesiske og den amerikanske regering når frem til en aftale, der forlænger det kinesiske firmas adgang til amerikansk teknologi, vil dette være den sidste Android-systemopdatering.

Du kan læse mere om handelsforbuddet mod Huawei her:

På onsdag i PC-mødestedet vil det nok være for sent at gøre noget ved det. Du kan kontakte Lars, hvis du har brug for hjælp til opdateringen.

Telefonen opdateres i Indstillinger > Systemopdatering. Gå derind og tjek, om der er opdateringer til din Huawei-telefon. Hvis der er, installér den. Og bagefter tjek endnu engang, om der er flere opdateringer. Det er der af og til. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Tlf. 24 83 16 96

[Tilføjelse: Mandag den 18. november 2019 udstedte den amerikanske Trump-regering en ny udsættelse på 90 dage, der tillader amerikanske firmaer at fortsætte med at gøre forretninger med kinesiske Huawei Technologies Co Ltd, idet amerikanske regulerende myndigheder fortsætter med at udfærdige regler for telekommunikationsfirmaer, der udgør nationale sikkerhedsrisici. 

Efter at have tilføjet Huawei til en økonomisk sortliste i maj 2019 pga. bekymringer for den nationale sikkerhed har det amerikanske handelsministerium tilladt firmaet at købe nogle amerikansk fabrikerede varer i en række af 90-dages licensforlængelser, som det siger sigter mod at minimere afbrydelser for dets kunder, af hvilke mange driver mobilnetværk på landet i USA. 

Reuters rapporterede søndag den planlagte 90-dages forlængelse efter, at Trump-regeringen oprindeligt havde planlagt en kortsigtet to-ugers udsættelse, men løb ind i bureaukratiske problemer og i stedet valgte at udstede endnu en 90-dages forlængelse.

"Den midlertidige almindelige licensforlængelse tillader netværksejere at fortsætte med at servicere kunder i nogle af de mest afsides beliggende områder af USA, som ellers ville blive sat i en usikker situation med en teknologi, de ikke længere må benytte," sagde den amerikanske handelsminister Wilbur Ross i en udtalelse. "Ministeriet fortsætter med strengt at overvåge følsom teknologieksport for at sikre, at vores teknologiske nyskabelser ikke udnyttes af dem, der truer vores nationale sikkerhed."

I maj 2019 underskrev præsident Trump også en præsidentiel ordre, der erklærede national nødretstilstand, og blokerede amerikanske virsomheder fra at bruge telekommunikationsudstyr fabrikeret af firmaer, der udgør en national sikkerhedsrisiko. Handelsministeriet fik besked på at komme op med en håndhævelsesplan i midten af oktober, men mangler endnu at offentliggøre den. 

Handelsministeriet overvejer også, om det skal bevilge individuelle licenser for amerikanske virksomheder til at sælge komponenter til Huawei efter at have modtaget mere end 200 anmodninger. Der blev ikke foretaget nogen handling vedrørende disse i mandags.

Denne udvikling kommer midt i diskussioner mellem USA og Kina, der sigter mod at opnå en indledende aftale om at løse en handelskrig, der nu har varet i over et år.

Den midlertidige almindelige licens, som udsættelsen kaldes, er ikke en fribillet til at handle med Huawei. Som vi har set, har det eksempelvis ikke være muligt for Google at levere Android og Google-tjenester til Huaweis nyeste mobiletelefoner, lanceret efter producenten blev sat på Entity-listen i starten af maj. Google har dog kunnet yde fuld support og levere opdateringer til smartphones, udsendt før Huawei kom på listen. Dette forhold vil fortsætte uændret.]

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden