24-09-2023

Den nye Windows 11 med Copilot – Skab selv lettere end nogensinde før!

Se og hør Microsofts Satya Nadella og andre af firmaets ledere introducere de nye Copilot-faciliteter i Windows 11. Slå danske undertekster til, hvis du ønsker dem. Videoen er fra den 21. september 2023 og varer næsten 1 time. Klik på afspilleren herover – og husk at slå lyden til! 🔊

Indholdsfortegnelse


Klik på et minuttal herunder for at hoppe direkte til et bestemt sted i videoen.


00:00 - 07:35   Indledning med administrerende direktør Satya Nadella

07:36 - 13:05   Introduktion til Copilot

13:06 - 15:49   Copilot i Windows 11

15:50 - 21:13   Demonstration i Windows 11

21:14 - 28:35   Demonstration af Edge og Bing med copilot

28:35 - 41:46   Demonstration af copilot i Microsoft Office-programmerne

41:47 - 45:01   Microsofts egen bærbare computer, Surface Laptop Go 3

45:02 - 47:03   Videoredigeringsprogrammet ClipchampSurface Laptop Go 3

47:04 - 50:56   Surface Laptop Studio 2

50:57 - 53:34    Også med touchpad på Surface Laptop Studio 2

53:35 - 57:52    Online billedredigeringstjenesten Adobe FireflySurface Laptop Studio 2

57:53 - 58:52    Afslutning med sammenfatning

Hvordan får du selv det nye Windows 11?


Du kan som sædvanligt gå til Windows Update ved at klikke på Start > ⚙️ > Windows Update. Måske er den nye opgradering ikke tilgængelig for dig lige fra den 26. september. Det kan skyldes, at Microsoft ikke har serverkapacitet til at udrulle opgraderingen allerede fra dag 1.  Det kan også skyldes, at der er et problem i Windows 11, som gør at opgraderingen ikke fungerer. Microsoft skal lige have nogle dage til at rette fejlen før du får stillet opgraderingen til rådighed.


Har du allerede Windows 11, kan det være, at det blot tager 5 minutter at opgradere – for Microsoft i et par år tilbudt såkaldte forhåndsvisninger i Windows Update, som er store dele af den kommende Windows-udgave. Opgradering svarer så næsten til at trykke på en knap, og så – Vupti! – er den klar, for filerne til den den nye Windows-opgradering var allerede til stede på harddisken.


Skulle det ikke være tilfældet, kan du selv gå til en webside, hvor du kan downloade det nye Windows 11 ved at klikke på linket her:


Måder at installere Windows 11 - Microsoft Support


Har du en ældre pc, der egentligt ikke understøttes af Windows 11? Så opgradér den alligevel ved at benytte det smuthul, som Microsoft har givet os til at få det nye styresystem til at installeres og køre alligevel.


Gå til den nederste del af denne webside for at få detaljeret instruktion i proceduren. Har du ikke selv mod på at gennemføre handlingerne, så mød tidligt op en onsdag fra kl. 13 i PC-mødestedet og få bistand til det hele. 

Microsoft egne oplysninger om Windows 11 med copilot fra den 21. september


Den 21. september 2023 offentliggjorde Microsoft en blog-artikel om de nye faciliteter i Windows 11. Den er oversat herunder.


Vi går ind i en ny æra med kunstig intelligens, en æra, der fundamentalt ændrer, hvordan vi forholder os til og drager fordel af teknologi. Med konvergensen mellem chat-grænseflader og store sprogmodeller kan du nu bede om det, du vil have i naturligt sprog, og teknologien er smart nok til at besvare, skabe det eller handle på det.


Hos Microsoft betragter vi det som at have en copilot (2. pilot) til at hjælpe dig med at navigere ved enhver opgave. Vi har bygget AI-drevne copiloter ind i vores mest anvendte og elskede produkter:


 • Det gør programudvikling og skrivning af programkildetekst mere effektiv med GitHub,
 • Det transformerer produktiviteten på arbejdet med Microsoft 365 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook m.m.),
 • Det omdefinerer søgning med Bing og Edge og
 • Det leverer kontekstuel værdi, der fungerer på tværs af dine apps og pc med Windows.


I dag tager vi det næste skridt til at forene disse muligheder i en enkelt oplevelse, som vi kalder Microsoft Copilot, din daglige AI-ledsager.


Copilot vil unikt inkorporere konteksten og intelligensen på nettet, dine arbejdsdata og det du laver i øjeblikket på din pc for at give bedre hjælp og bistand – med dit privatliv og -sikkerhed i højsædet.


Det bliver en enkel og problemfri oplevelse, tilgængelig i Windows 11, Microsoft 365 [Office-programmerne] og i vores webbrowser med Edge og Bing. Den fungerer som en app eller dukker op, når du har brug for den med et højreklik.


Vi vil blive ved med at tilføje muligheder og forbindelser til Copilot på tværs af vores mest brugte programmer og apps over tid for at tjene vores vision om at have én fælles oplevelse, der fungerer på tværs af hele dit (digitale) liv.


Copilot udrulles i sin tidlige form som en del af vores gratis opdatering til Windows 11 fra den 26. september – og det på tværs af Bing, Edge og Microsoft 365 Copilot [et nyt navn for Microsoft Office 365] til efteråret [2023]. Vi annoncerer også nogle spændende nye oplevelser og enheder, der kan hjælpe dig med til at blive mere produktiv, sætte gang i din kreativitet og opfylde de daglige behov hos mennesker og virksomheder.


 • Med over 150 nye funktioner er den nye Windows 11-opdatering en af vores mest ambitiøse til dato. Den bringer kraften fra Copilot og nye AI-drevne oplevelser til apps som Paint, Billeder, Clipchamp og andre apps direkte til din Windows-pc.

 • Bing tilføjer understøttelse til den seneste billedskabende DALL•E 3-model fra OpenAI og leverer mere personlige svar baseret på din søgehistorik; en ny AI-drevet shoppingoplevelse samt opdateringer til Bing Chat Enterprise, som gør den mere mobil og visuel.

 • Microsoft 365 Copilot vil være generelt tilgængelig for virksomhedskunder fra den 1. november 2023 sammen med Microsoft 365 Chat, en ny AI-assistent, der fuldstændig vil transformere den måde, du arbejder på.

 • Derudover introducerede vi kraftfulde nye Surface-enheder, der bringer alle disse AI-oplevelser til live for dig, og de er tilgængelige for forudbestilling fra i dag.

Bliv digital kreatør med den nye Windows 11-opgradering med ”AI-copilot” fra den 26. september 2023


En opgraderet udgave af Windows 11 med over 150 nye funktioner er lige på trapperne. Den vil have kunstig intelligens (AI) indbygget, som gør det muligt med korte skriftlige (måske senere mundtlige?) angivelser at gøre ting i forskellige apps og tjenester.


F.eks. kan du i Paint-appen indlæse et foto og så et i inputfelt skrive ”fjern baggrunden,” og så sker det. Et motiv uden baggrund kan indsættes som en del i et andet foto.


Microsoft kalder denne facilitet for det engelske ”copilot”, der kan oversættes med ”2. pilot”.


Denne 2. pilot er en meget kapabel hjælper for dig som kaptajn ombord på ”flyet” Windows 11.


Det eneste problem vil være at vide, hvad man kan bede sin 2. pilot om. Så du skal til at lære noget nyt for at benytte de nye faciliteter, som læner sig mere op ad den måde, mennesker tænker og handler på.


Microsoft har tidligere lanceret separate udgaver af Copilot til forskellige af sine programmer (bl.a. Office-programmerne), men denne forenede Copilot skal nu binde tingene sammen.


Copilot vil blive udrullet fra den 26. september som en del af den næste Windows 11-opdatering. Den vil være tilgængelig til tjenester i Windows 11, Office-programmerne, søgemaskinen Bing og webbrowseren Microsoft Edge.


”Copilot i Windows giver dig mulighed for at løse dine opgaver i Windows hurtigere, mere fuldstændigt og mindske din egen indsats – hvilket gør opgaver, der engang var komplicerede, enkle,” skriver Yusuf Mehdi, vicepræsident og chef for marketing over for forbrugere hos Microsoft, i et blogindlæg og fortsætter:


”Vi har gjort adgangen til kraften i Copilot problemfri, da den altid vil være der for dig på proceslinjen eller med Win+C-tastaturgenvejen, der bistår med alle dine apps, på alle skærmstørrelser på arbejdet, i skolen eller derhjemme.”


Microsoft Copilot kan blandt andet benyttes til at udføre opgaver i male- og tegneappen Paint, billedvisningsappen Billeder, videoredigeringsappen Clipchamp mv.


Dig selv som skaber i Windows


Så nu skal vi til at vænne os til, at Windows og dets programmer faktisk virker mere intelligente. Det kan blive krævende for nogle. Det er en helt anden tankegang, for:


 • Hvad kan man egentligt bede Windows om?
 • Og hvilke ord skal man benytte for at få det gjort?


I stedet for at du skal vide, hvordan du skal gøre noget i Windows, og selv foretage hvert eneste lille trin, sætter du dig i førersædet og agerer skaber. Du beder simpelthen Windows og dets apps om noget, og så bliver det til!


Ikke alle kender på forhånd til, hvordan man opnår resultater af højeste kvalitet og det mest rammende med de nye AI-teknologier. Men en del personer – især yngre mænd og kvinder – har gå-på-mod til at finde ud af, hvordan disse nye tjenester kan benyttes til deres fuldeste.


De kalder sig digitale kreatører med en dansk stillingsbetegnelse. På engelsk kaldes det Digital Creator. De forstår sig på at skabe tekst, billeder og videoer med et bestemt budskab, holdning, stemning og virkemidler. Og de holder sig løbende up-to-date med de nye teknologier.


Se præsentationen af Windows med Copilot


Se den knap 1-time lange video fra den 21. september 2023 ved at klikke på videoafspilelren herunder, hvor den administrerende direktør for Microsoft, Satya Nadella, og andre ledere i firmaet introducerer det nye Windows 11 med copilot.


Formålet med den nye teknologi er – ifølge Microsoft – at stille mere kraftfulde redskaber til rådighed for alle personer og organisationer på planeten, så de kan gøre mere, lettere. Det skulle således blive mindre krævende at gøre ting af høj kvalitet og udføre opgaver, der normalt kræver en hel række handlinger. Du behøver ikke længere at skrive så meget selv – det gør copilot for dig!

Bemærk:  Videoklippet i denne artikel er på engelsk. Vil du have det på dansk? Du kan først slå automatisk transskribering til engelske undertekster til ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet ⚙️ i videoafspilleren : > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Du kan desuden også gøre underteksterne større, ændre farve på teksten og gennemsigtighed for undertekstblokken.

Ny Windows 11 Update leverer over 150 nye funktioner, herunder at bringe kraften fra Copilot til pc'en


I dag er vi begejstrede for at fortælle dig om vores næste skridt henimod at gøre Windows til stedet for de bedste AI-oplevelser – med en ny opdatering, der leverer vores til dato mest personlige oplevelse, der udkommer den 26. september.


Her er et kig på noget af det, der er nyt i den seneste opdatering til Windows 11:


 • Copilot i Windows giver dig mulighed for at skabe hurtigere, komplette opgaver med lethed og mindske din kognitive belastning – hvilket gør det, der engang var komplicerede opgaver, enkle. Vi har gjort adgangen til kraften i Copilot problemfri, da den altid vil være der for dig på proceslinjen eller med Win+C-tastaturgenvejen, der giver assistance sammen med alle dine apps, på alle skærmstørrelser på arbejdet, i skolen eller derhjemme.

 • Paint er blevet forbedret med AI til tegning og digital skabelse med tilføjelse af baggrundsfjernelse og lag samt en forhåndsvisning af Cocreator (medskaber), der bringer kraften fra generativ AI til Paint-appen.

 • Billeder-appen er også blevet forbedret med AI, herunder nye funktioner, der gør redigering af dine billeder til en leg. Med baggrundssløring kan du hurtigt og nemt få motivet på dit billede til at skille sig ud. Appen finder automatisk billedets baggrund, og med et enkelt klik fremhæver du øjeblikkeligt dit motiv og slører baggrunden. Vi har forbedret søgning, og med fotos gemt i skyen på OneDrive- (hjemme eller personlige) konti kan du nu hurtigt finde det billede, du leder efter, baseret på billedets indhold. Du kan også endda finde billeder baseret på det sted, hvor de blev taget.

 • Klippeværktøj tilbyder nu flere måder at opfange indhold på din skærm. Med denne opdatering kan du nu udtrække specifikt tekstindhold fra et billede for at indsætte i et andet program, eller du kan nemt beskytte dine følsomme oplysninger med tekstredigering ved at bruge teksthandlinger på på det udklippede indhold. Og med tilføjelse af optagelse af lyd ved hjælp af lyd- og mikrofonunderstøttelse er det nemmere at skabe overbevisende videoer og med indhold fra din skærm.

 • Clipchamp, nu med automatisk sammensætning af din video, hjælper dig automatisk med forslag til scener, redigeringer og fortællinger baseret på dine billeder og optagelser, så du kan oprette og redigere videoer til at dele med familie, venner og på sociale medier som en professionel.

 • Notesblok gemmer nu automatisk din sessionstilstand, så du kan lukke Notesblok uden at afbryde dialoger og derefter fortsætte, hvor du slap, når du vender tilbage. Notesblok vil automatisk gendanne tidligere åbne faner såvel som ikke-gemt indhold og redigeringer på tværs af disse åbne faner.

 • Med det nye Outlook til Windows kan du forbinde og samordne dine forskellige e-mailkonti (inklusive Gmail, Yahoo, iCloud mv.) i én enkelt app. Intelligente værktøjer hjælper dig med at skrive klare, kortfattede e-mails og problemfrit vedhæfte vigtige dokumenter og billeder fra OneDrive. Klik her for at erfare mere.

 • Moderniseret Stifinder. Vi introducerer et moderniseret Stifinder med hjem, adresselinje og søgefelt, alle designet med henblik på at hjælpe dig med lettere at få adgang til vigtigt og relevant indhold, holde dig opdateret om filaktivitet og samarbejde uden selv at åbne en fil. En ny gallerifunktion kommer også til Stifinder, der er designet til at gøre det nemt at få adgang til din fotosamling.

 • Med nye tekstforfatteroplevelser med stemmeadgang og nye naturlige stemmer i Oplæser, fortsætter vores løbende forpligtelse til at gøre Windows 11 til den mest tilgængelige version af Windows, der endnu er set.

 • Windows Backup gør det nemmere end nogensinde at flytte dine data til en ny Windows 11-pc. Med Windows Backup er overførslen af de fleste filer, apps og indstillinger fra en pc til en anden problemfri, så alt er lige, hvor du efterlød det, præcis som du kan lide det.


Disse oplevelser, inklusive Copilot i Windows mv. bliver tilgængelige den 26. september 2023 som en del af vores seneste opdatering til Windows 11, version 22H2.


Bing og Edge redefinerer, hvordan vi interagerer med nettet


I dag annoncerer vi nye funktioner i Bing og Edge for at superlade din dag drevet af de nyeste modeller, der leverer de mest avancerede muligheder for AI til rådighed. Du kan benytte Bing Chat allerede i dag sammen med Microsoft Edge eller på bing.com/chat. Udrulning starter snart.


 • Personliggjorte svar. Nu kan din chathistorik informere om dine resultater. Hvis du f.eks. har brugt Bing til at holde dig orienteret om dit yndlingsfodboldhold, så kan Bing næste gang du planlægger en rejse, proaktivt fortælle dig, om holdet spiller i din destinationsby. Hvis du foretrækker svar, der ikke bruger din chathistorik, kan du slå denne funktion fra i Bing-indstillinger.

 • Copilot i Microsoft Shopping. Fra Bing eller Edge kan du nu hurtigere finde det, du søger at købe online. Når du beder om oplysninger om en vare, vil Bing stille yderligere spørgsmål for at lære mere, og derefter bruge disse oplysninger til at give mere skræddersyede anbefalinger. Og du kan stole på, at du får den bedste pris – faktisk er kunder i de sidste 12 måneder blevet tilbudt mere end $4 milliarder i besparelser på Microsoft Edge. Snart vil du også kunne bruge et billede eller et gemt billede som udgangspunkt for shopping.

 • DALL•E 3-model fra OpenAI i Bing Image Creator. DALL•E 3 giver et stort spring fremad med smukkere kreationer og bedre gengivelser for detaljer som fingre og øjne. Det har også en bedre forståelse af, hvad du beder om, hvilket resulterer i levering af mere nøjagtige billeder. Vi integrerer også Microsoft Designer direkte i Bing for at gøre det endnu nemmere at redigere dine kreationer.

 • Indholdsoplysninger. Da vi vedblivende vil indtage en ansvarlig tilgang til generativ AI, tilføjer vi nye indholdslegitimationsoplysninger, som bruger kryptografiske metoder til at tilføje et usynligt digitalt vandmærke til alle AI-genererede billeder i Bing – inklusive tid og dato, hvor det oprindeligt blev skabt. Vi vil også bringe support for indlæggelse af indholdslegitimationsoplysninger i Paint og Microsoft Designer.

 • Bing Chat Enterprise-opdateringer. Siden introduktionen for blot to måneder siden har mere end 160 millioner Microsoft Office 365-brugere nu adgang til Bing Chat Enterprise uden ekstra omkostninger, og responsen har været utrolig. I dag annoncerer vi, at Bing Chat Enterprise er tilgængelig i Microsoft Edge-mobilappen (Apple App Store og Google Play butik). Vi bringer også understøttelse af multimodal visuel søgning og Image Creator til Bing Chat Enterprise. Øg din kreativitet på arbejdet med evnen til at finde information ud fra billeder og selv skabe dem.

Læs mere og se også nogle videoklip om de nye faciliteter her (engelsksproget):


Bekendtgørelse om Microsoft Copilot, din kunstig-intelligens-ledsager i hverdagen - Den Officielle Microsoft Blog

Vil du gerne have den nye Windows 11 på din PC?


Så kom og mød de frivillige i PC-mødestedet – og kom i god tid, for det kan tage tid at installere den nye Windows 11 på visse PC’er.


Folkepensionister, førtidspensionister, efterlønsmodtagere, selvpensionererede og seniorpensionister fra Søborg, Bagsværd, Mørkhøj og andre steder i Gladsaxe Kommune og omegn er alle velkomne i PC-mødestedet i Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe, som du kan finde adressen til her.


Vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16.


Kom med dit eget udstyr - smartphone, tablet, PC eller Mac - eller benyt vores stationære Windows-PC. Vi stiller Wi-Fi til rådighed for dig til dit eget udstyr.


Der er ikke noget medlemskab eller kontingent. Du behøver ikke engang at tilmelde dig på forhånd. Hvis du deltager i vores kaffepause i løbet af de tre åbningstimer, koster det dog 10 kr. for kaffe, the og brød. Men du er ikke forpligtet til at være med.


Med venlig hilsen


Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.


Om PC-mødestedet


Du kan læse mere om PC-mødestedets aktiviteter og artikler på datastuens to blogge her:


Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. - 

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden