10-06-2021

Gør din gamle PC meget hurtigere med en SSD!

Den enkeltfaktor, der har betydet mest for PC'ens hastighed i de seneste år, er den såkaldte SSD. I stedet for at have en harddisk med roterende glasskiver med en magnetisk belægning til at lagre data som dokumenter og billeder permanent, benyttes udelukkende elektroniske integrerede kredsløb - de såkaldte mikrochips. 

For nogle år siden var denne nye lagringsmetode, der også kendes fra USB-nøgler og hukommelseskort til kameraer og smartphones, meget dyrere end den traditionelle harddisk.

Til at begynde med kom nye PC'er med 32 gigabyte store permanente lagre på denne måde - hvilket blev kaldt en SSD (Solid State Drive - faststofdisk uden bevægelige mekaniske dele). Det var ikke ret meget lager for en moderne PC, ja, faktisk var det i praksis for lidt. 

Siden er lagrene blevet større, uden at priserne er steget tilsvarende, så du nu til en rimelig pris kan købe en ny PC i butikkerne med 256 eller 512 gigabyte stor SSD, som kan bruges til noget i praksis.

De fås i størrelser helt op til gigantiske 100.000 gigabyte i et enkelt drev til en pris på over 250.000 kr. + plus moms (april 2021). 

Hvad betyder en SSD så for hastigheden? 

Ja, hvis en ældre PC får udskiftet sin harddisk med en SSD, kan den blive 5 gange hurtigere til at starte og tilsvarende hurtigere til at starte programmer. Har du programmer, der arbejder meget på disken, kan de blive endnu hurtigere. 

Så hvis du oplever, at din Windows-PC tager 1 eller 2 minutter om starte så meget, at du kan begynde at foretage dig noget med den, vil du med en 2½-tommer SSD kunne opleve, at den er parat allerede efter 25 sekunder. 

En SSD i 2½-tommer intern harddisk-format på 512 gigabyte kan nu erhverves for 400 kr. og opefter. Det er MEGET billigere end at købe en ny PC. SSD-lager er nu ikke ret meget dyrere end den gammeldags roterende harddisk, men der fås fantastisk meget mere ydelse af den samme gamle mikroprocessor.

For de fleste almindelige PC-brugeres vedkommende har det været harddisken, der var den PC-komponent, der gjorde den langsom - ikke mikroprocessoren. 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du giver din gamle PC nyt liv med en SSD, hvordan flashlageret i SSD'en egentligt fungerer, og hvad der gør den så meget hurtigere, så klik her for at se videoklip om og læse en artikel skrevet af undertegnede om den nye slags permanent lager.

I PC-mødestedet kan vi være dig behjælpelig både med at indkøbe en SSD og kopiere indholdet af din gamle harddisk til den nye SSD, så din aldrende PC bliver som en ung og fyrig hingst! 🏇🏻😄🏆

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Du er som senior 60+ eller førtidspensionist velkommen i PC-mødestedet, der er en slags datastue med frivillige hjælpere, om onsdagen kl. 13-16 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Det er gratis og kræver intet medlemskab. 

Se også vores blog om smartphones her

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden