08-08-2021

Windows i skyen – Microsoft 365

Det har været undervejs i en årrække nu. Først introducerede Microsoft OneDrive. Derefter opfordredes brugerne til at lægge deres indstillinger i Windows ud i skyen, så de samme indstillinger kunne anvendes, uanset hvilken enhed du anvendte. Siden prøvede Microsoft at få alle og enhver med Windows 10 til at benytte OneDrive som deres standardlager – en kopi af alle dine egne filer ude "i skyen". Og Microsoft har undervejs udviklet deres datacenterudgave af Windows kaldt Microsoft Azure.

Det seneste år har alle skullet have en Microsoft-konto – ja, det var så godt som umuligt at installere Windows på en pc uden at have en Microsoft-konto. Med Windows 11 bliver det uomgængeligt. De seneste år har Microsoft endda gjort Microsoft Office-kontorpakken, Microsoft Edge og OneDrive tilgængelig på smartphones, tablets og pc’er med andre styresystemer.  

Coronanedlukningerne i 2020/21 med omfattende hjemmearbejde til følge har sparket til udviklingen. Kulminationen på alt dette er sket fra den 2. august 2021: Du kan nu afvikle selve Windows-styresystemet ”i skyen”.

Hvad betyder det?

Det vil sige, at du via en webbrowser som Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox på enhver anden enhed – en pc, Mac, ChromeBook, Linux-pc eller tablet – kan arbejde med dine Windows-programmer, -filer og -projekter – uanset hvilken enhed du benytter. Du behøver ikke engang at have Windows på den enhed, du benytter!

Du er således ikke mere afhængig af at have en kraftig pc, for det hele streames til din enhed fra en server i et datacenter ude i skyen. Det koster dog et abonnement at benytte denne service. Microsoft Office er også en del af løsningen.

Vi havde først Microsoft Office 365, der stillede programmer som Word, Excel og PowerPoint til rådighed for brugerne via en abonnementsservice. Det blev omdøbt til Microsoft 365.

Windows som service (WaaS – Windows-as-a-Service) kommer under navnet Windows 365, som også kan omfatte Microsoft 365. Windows 365 er dermed Windows-styresystemet som abonnementsservice streamet fra skyen – Windows Cloud PC. Det er Windows 10 eller 11, som lægges oven på Azure Virtual Desktop.

Når Windows er streamet, er det eneste krav til en enhed, der skal benytte Windows, at den har en webbrowser og en hurtig internetforbindelse. Det er ikke længere vigtigt, hvilken enhed der benyttes. Det kan være en pc, en Mac, en iPad, en Android-tablet, en ChromeBook eller en Linux-pc. Og det er ligegyldigt, hvor stort et permanent lager, den har. Du behøver måske endda ikke i fremtiden at købe stadig kraftigere pc’er – for nu skal computerkraften ligge i datacenteret – og resultatet sendes (streames) via internetforbindelsen mellem din enhed og datacenteret.

For Microsoft kan levere det hele via deres abonnementsservice til Windows 365 (365 for 365 dage om året, hvor abonnementet løber). Du vælger selv, hvilke programmer der skal installeres via Microsoft Store – Microsofts program/app-butik – og hvor meget harddiskplads du ønsker.

Det koster selvfølgeligt noget at benytte Windows på denne måde. Til gengæld kan du have Windows med dig overalt, hvor du går – Windows-to-go så at sige – og på hvilken enhed du måtte ønske det. Du kan starte dit projekter på én enhed, arbejde videre med det på en anden og afslutte det på en tredje. Det hele er sømløst. Det er en virtuel pc i skyen – eller flere, hvis du skulle ønske det.

Hvordan tilgås Windows 365?

Windows 365 er tilgængelig på denne webadresse:

Fordele og ulemper ved Windows 365

Som med så mange ting kan der være både fordele og ulemper. Tag et kig her.

Fordele:

  • Alle dine filer er altid sikkerhedskopieret.
  • Alle filer og programmer tilgængelig uanset, hvilken enhed du sidder ved/med.
  • Benytter du enheden til at se e-mail, gå på nettet og skrivning af breve – eller til kontorbrug – er dette sikkert den enkleste løsning.
  • Du har altid de seneste opdateringer til Windows og andre programmer.
  • Sikkerheden er i orden.
  • Al kompleksiteten ved computere overlader du til eksperterne i datacentrene – du bliver fri for bekymringer.

Ulemper:

  • Hvem kan ikke benytte denne tjeneste? Måske computerspillerne vil være utilfredse, mens mange andre vil finde den glimrende.
  • Du skal betale et årligt abonnement for Windows 365.
  • Har du intet Internet eller er internetforbindelsen nede, kan du slet ikke bruge pc’en til noget.

Hvor fører det alt sammen hen?

Fra og med 2. august 2021 har virksomheder i Danmark kunnet abonnere på Windows 365. Hvornår tjenesten bliver tilgængelig for private brugere, vides endnu ikke.

Fremtiden byder måske på, at du slet ikke mere skal købe en pc – du kan i stedet leje din pc med Windows, programmer og lager og betale en månedlig abonnementsydelse. Din internetforbindelse vil måske endda være inkluderet som en del af ydelsen.

Det virker, som om meget i computerindustrien gennem en årrække – bevidst eller ubevidst – har konvergeret hen imod, at alle computerrelaterede ting skal ske ”i skyen” – og ikke lokalt på din pc. Det er venligt og let for dig som bruger. Kompleksiteten bag det hele tager andre sig af.

Hvis vi går med på denne måde at benytte computere på, lægger vi også hver især vores magt over vore data over i centrale datacentre, som kæmpe IT-firmaer som Microsoft, Apple, Amazon Web Services (AWS) m.fl. står bag. Hvordan data behandles, vil blive skjult for os. Vi vil ikke mere vide, hvordan vores data gemmes, eller om andre kan kigge med i dem. Alt, hvad du foretager dig på den virtuelle pc i skyen, vil blive registreret centralt.

Hvad vil disse registrerede data blive brugt til?

  • Til at forbedre IT-firmaernes service?
  • Til at tilbyde dig mere målrettede tjenester?
  • Bliver det lettere for myndigheder at kigge med i dine filer og handlinger på pc’en?
  • Bliver ”computing” (pc-kapacitet) til en ”utility” (fornødenhed) ligesom rindende koldt og varmt vand, varme, elektricitet og internet?

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.
Læs også vores blog om smartphones.

Kilder

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden