For alle folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister i Gladsaxe Kommune.
10-12-2019
Alle smartphones er udstyret til at vise korttjenester, fordi de har indbygget en mikrochip, der kan fortolke positionsradiosignaler. Det betyder, at de modtager satellitsignaler fra det amerikanske GPS-, russiske GLONASS- eller europæiske Galileo-system til stedbestemmelse. Mobiltelefoner kigger dog også i omgivelserne efter, hvilke Wi-Fi-netværk der er, og slår deres geografiske position op i en global database for hurtigere at kunne afgøre, hvilke satellitter over dig, de skal modtage signal fra. Det gør, at stedbestemmelse kan findes sted på få sekunder i stedet for 30 sekunder.
Hvad benyttes stedbestemmelse til?
Stedbestemmelse gør, at du på et kort på telefonen kan se, hvor du er. Det gør også, at du kan følge din rute med kollektiv trafik på appen Rejseplanen på den. Nu om dage er det blevet almindeligt at benytte sin smartphone, monteret på instrumentbrættet eller forruden i bilen, som GPS, hvor telefonen så i tale på dansk meddeler chaufføren, hvornår han/hun skal svinge af til højre eller venstre. Cyklister og gående kan også benytte disse tjenester på telefonen til at finde vej og få vejledning under turen.
Andre anvendelser er i venner-apps, hvor alle registrerede venner kan se, hvor hinanden er geografisk på et kort. Det kan være nyttigt i børnefamilier, hvor forældrene gerne vil vide, hvor børnene befinder sig. Det kan også være nyttigt for plejehjemspersonale, så de kan finde en dement borger, der er gået på tur, og måske ikke selv kan finde hjem igen. Men det benyttes også af især unge på Facebook til at fortælle, hvor de har været henne – f.eks. ved på café eller en turistattraktion at tjekke ind. Så vises det som et særligt opslag på Facebook, hvor alle vennerne kan se adressen og tidspunktet for dette besøg sammen med en besked.
Sportsapps kan på et kort vise, hvilken rute du har løbet og fortælle, hvor langt du har gået og løbet og tilmed hvor hurtigt. Det kan bruges til at konkurrere med sig selv, idet der kan registreres, hvor hurtigt den samme tur er løbet over flere gange. Konkurrencemomentet kan være et personligt incitament til at tage løbeskoene på og komme uden for døren.
Det benyttes også af skridttæller-apps til at fortælle, hvor langt du er gået i løbet af dagen. Nogle vil gerne gå 5.000-10.000 skridt om dagen, som sundhedsanbefalingerne lyder. Appen fortæller så, hvor mange kilometer det er.
Hvilke apps findes der til visning af geografiske kort?
En app, der findes til både Android-telefoner og iPhones er Google Maps. På iPhones skal den downloades, mens den findes forudinstalleret på Android-telefonerne. Apples iPhones har som standard appen Kort, der kan noget tilsvarende.
De tilbyder begge både at vise traditionelt tegnede kort såvel som flyfotos med by- og gadenavne. Du kan bruge dem som en GPS, hvor du kan starte fra, hvor du er nu og blive vejledt af en stemme, mens du kører, cykler eller går til din destination. Går du, kan du lade den ligge i lommen og give dig instruktioner: ”Sving til højre om 50 meter.”
Som noget nyttigt for byboere og turister kan de to apps også vise, hvor der er restauranter, caféer, hoteller, forskellige slags butikker og togstationer. Den kan vise om en restaurant er dyr eller billig, hvornår den lukker, eller du kan se dens hjemmeside med menuen. Du kan endda ringe op til den for at bestille bord via et tryk på en knap.
Både Apples Kort-app og Google Maps kan vise flyfotos af storbyer i perspektiv – dvs. med en 3D-virkning. Apples Kort-tjeneste kan endda tilbyde overflyvningsture på skærmen af seværdigheder i hovedstæder. Prøv f.eks. en flyvetur med Apples iPad eller iPhone over Eiffeltårnet og andre attraktioner i Paris (se billeder af det herover), Frihedsgudinden i New York, Det Hvide Hus i Washington og mange andre steder. Det er virkeligt en oplevelse og meget flot lavet!
Google Maps benyttet som GPS udmærker sig i forhold til Apples Kort-app ved at kunne vise både kødannelser på vejene og vise alternative ruter på samme det kort.
Begge tjenester er gratis at benytte. Kortene opdateres med mellemrum. Det er ikke som med de GPS-apparater, man før i tiden ofte havde i bilen, som havde et fast kort lagt ind, og som mod betaling kunne opdateres. Nej, her hentes kortet dynamisk via Internettet over mobilsendemasterne, så du ser det senest registrerede kort.
Google Maps har endvidere en facilitet, hvor man kan invitere venner eller selv blive inviteret til at blive fulgt geografisk som nævnt ovenfor.
Sådan får du Google Maps eller Kort-appen på iPhone
Har du en Android-telefon, har du allerede Google Maps på den. Og har du en Apple iPhone, har du Kort-appen fra Apple.
Hvis du ønsker Google Maps på din iPhone eller iPad, kan du hente appen her:
Det er gratis at benytte disse apps, men du skal være opmærksom på, at Google Maps registrerer din geografiske placering, samt de steder du taster ind i appen. Der er dog mulighed for at benytte den i inkognito-modus, hvor disse oplysninger ikke registreres.
Undervisning i PC-mødestedet
Onsdag den 11. december 2019 kl. 13-16 er der undervisning i disse kort-apps i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.
Med venlig hilsen
Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.
Seneste kommentarer
16.09 | 14:45
Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -
01.06 | 09:36
Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/
01.05 | 11:41
God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.
30.12 | 10:15
glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt