Ældrestyrkens foredragsholdere og mødeaktiviteter i 2017

Herover vises billeder af foredragsholderne i 2017 og herunder fra de afholdte møder i 2017.

Ældrestyrken sluttede året af med trommer og højt humør

Optagelser: Birgit Bjerregaard. Varighed: 2:16 minutter.
Man bliver ikke ældre af at deltage i Ældrestyrken – men man kan risikere at blive klogere. Og så kan man også blive i rigtig godt humør. Det skete den 30. november 2017, hvor Ældrestyrken holdt sæsonens sidste møde i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe, og her blev der både talt kinesisk og slået på tromme. Dagens ”hemmelige” gæst var Tom McEwan, som Ældrestyrken har haft et rigtig fint samarbejde med i vores kamp for at bevare Borgernes Hus tilbage i 2013 og -14. Vi havde bedt Tom om ikke blot at underholde, men også at fortælle lidt om, hvordan det er at være ”nydansker”, og der var sjove erindringer fra Toms første tid i Danmark, hvor sproget kunne være svært at kode.

Ældrestyrken ønsker alle i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe en rigtig god jul og et godt nytår. Vi siger tak for det fine samarbejde i det forløbne år og glæder os til aktiviteterne i 2018.

Klik på videoen herover for at opleve Tom McEwan synge, spille trommer og optræde med en sketch.

Tovholderne i Ældrestyrken

Folketingsmedlem Stine Brix holdt foredrag


Ældrestyrken holdt den 26. oktober 2017 et møde med folketingsmedlem for Enhedslisten, Stine Brix. Emnet var den aktuelle politik på ældreområdet, og der var stor debat- og spørgelyst, og et fremmøde, der var ved at sprænge rammerne. 

Læs mere her

Brian Rasmussen: Cuba før og nu


Flere end lokalet kunne rumme havde tilmeldt sig Ældrestyrkens møde om CUBA før og nu den 28.09.17. Journalist og rejsearrangør Brian Rasmussen holdt et to timer langt oplæg om det land, der i mere end 55 år frem for noget andet har stået for sundhed og uddannelse. Vi ville gerne have hørt ham fortælle yderligere om Cuba, der helt igennem er økologisk, og som er gået fra en monokultur med udelukkende dyrkning af sukkerrør til nu at være selvforsynende med landbrugsvarer. Men tiden rakte ikke til mere, fordi også andre emner var på dagsordenen, da mødet var Ældrestyrkens første her i vintersæsonen.

Ældrestyrkens skovtur til Brede Værk


Den 18. maj 2017 oprandt med strålende solskin, varme og vindstille. Et helt igennem pragtfuldt vejr til en skovtur, da Ældrestyrken satte kursen mod Brede Værk i Mølleådalen i Lyngby. Mødestedet var haven ud for Brede Spisehus, der for et halvt århundrede siden var en vigtig del af Brede Værk. I Spisehuset kunne arbejderne med deres familier gå hen og spise eller hente et måltid mad til en billig penge efter endt arbejdstid. I dag er det en populær restaurant, og her havde Ældrestyrken valgt at slå sig ned for dels at høre et oplæg om livet på Brede Værk for en menneskealder siden og dels for at spise frokost sammen.

Det blev et autentisk og unikt oplæg om forholdene i et lille hjørne af Danmark, som vores 94-årige oplægsholder erindrede det. Hun kom til værket som 9-årig med sin familie, hvor faderen var værkfører, og hun kunne fortælle om det patriarkalske samfund, som Brede Værk udgjorde, med klædefabrikken, alle de ansatte, egen børneinstitution, skole, læge, spisehus, arbejderboliger med nyttehaver, bank og købmandsbutik og oven over det hele stedets direktør med statelig bolig, park og herskabsgartneri.

For at vi kunne komme ind i både direktørboligen og en arbejderbolig måtte yderligere en guide med fra Frilandsmuseet. Også han bidrog med interessante oplysninger om stedet, bl.a. at hovedbygningen blev bygget i 1795 for penge tjent på slavehandelen og i slavekolonierne. Dengang fungerede bygningen som landsted for den daværende ejer, da værket var et kobber- og messingværk.

Parken bød hverken på borde eller bænke, men guiden forbarmede sig over os og lukkede os ind i en herlig gård, hvor der var mulighed for at kunne sidde ned og indtage en kop kaffe og Emilcekage, som traditionen byder i Ældrestyrken.

Hele Mølleådalen er det ældste industriområde i Danmark og udpeget som nationalt industriminde. Det kaldes også ”Industriens Vugge”.

Ældrestyrken mødes igen den 28. september 2017 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. God sommer!

Tovholderne

Verdens madspild


Et sent afbud fra en oplægsholder slår ikke Ældrestyrken af pinden. Det skete på dens sidste møde i sæsonen, den 27. april i år, så i stedet for at høre om kurdernes historie og kamp for selvstændighed, blev det et oplæg om verdens madspild. Philip Nørvig, der er en af tovholderne i Ældrestyrken, trådte til og fortalte om Folkekirkens Nødhjælps butikker, Wefood, hvor han selv er frivillig. Det kolossale madspild i verden kan føde verdens sultende millioner, fortalte Philip. Dagens program omfattede bl.a også en omtale af Gladsaxe kommunes tilbud til ældre om højskoleophold, hvortil kommunen giver tilskud. Et gode, som bør bevares, og som deltagerne i mødet varmt blev anbefalet at gøre brug af. Ældrestyrkens næste møde bliver den 28. september. God sommer til alle.

Min mor var tyskertøs


Ældrestyrken holdt sit martsmøde 2017 den 30., hvor 25 deltagere hørte Willi Bjerregaard fortælle om nogle af de menneskelige omkostninger under og efter 2. Verdenskrig. Han er selv et krigsbarn med en dansk mor og en far, der var tysk, menig soldat. Faderen omkom tragisk under rydning af miner ved den jyske vestkyst i juli 1945 -  2 uger efter Willis fødsel. På mødet fejrede deltagerne i øvrigt Jenny Pedersens 90 års fødselsdag ved at udnævne hende til æresmedlem af Ældrestyrken.  

Du kan se og høre Willi fortælle om sin mor og sig selv i DRs udsendelsesrække fra 2016 i fire dele, "Min mor var tyskertøs", her. I episode 2, spol 4:16 minutter frem for at finde Willis første vidnesbyrd. 

Mødet om Enhedslistens nye sundhedsprogram


Torsdag den 23. februar 2017 havde Ældrestyrken besøg af oplægsholderne Margit Velsing Groth, forfatter, seniorforsker, mag.scient.soc., og Mogens Elmer, praktiserende læge på Nørrebro, for at fortælle om Enhedslistens nye sundhedsprogram. De fortalte om, hvilke udfordringer sundhedspolitikken står med i dag, og om hvordan vi kan løse dem. Der udspandt sig en livlig debat og dialog blandt mødedeltagerne om dette meget spændende sundhedspolitiske emne, hvor målet er, at der i det offentlige sundhedsvæsen skal være lige adgang for alle. Interessen var stor blandt mødedeltagere, og der var ”fuldt hus” - vi kunne ikke være flere i lokalet.

Jette Gottlieb - Udsendt som nødhjælpsarbejder i verdens brændpunkter

Den 26. januar 2017: Udsendt som nødhjælpsarbejder i verdens brændpunkter. Oplægsholder var Jette Gottlieb, udlært tømrer, cand.scient. i geografi og samfundsfag. For Enhedslisten i Folketinget 1994-2001 og i Københavns Borgerrepræsentation i perioden 2006-2009. Hun holdte et meget spændende og lærerigt oplæg om kurdiske flygtningelejre 1991 efter 1. Golfkrig (mellem Iran og Irak) og om Afghanistan 2001–2003 med hjemvendende flygtninge. Det udløste en livlig dialog og debat blandt deltagerne på mødet. Der var fuldt hus.

Her ses et diasshow med uddrag af foredraget fra dagen og nogle af Jettes fotos fra nødhjælpsmissioner, hun har deltaget i. De andre fotos og optagelsen af lyden har Johnny Bjørnestad stået for. Redigeret og publiceret af Lars Laursen.


Klik på ovenstående diasshow for at høre en del af foredraget!